Partijdige kieswijzer: D66 en Studenten voor Leiden
Net als D66 is Studenten voor Leiden (SVL) een partij die zich inzet voor het welzijn van studenten in Leiden. Toch zijn er ook veel verschillen. Deze verschillen vind je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 wil dat iedereen in Leiden betaalbaar kan wonen. D66 wil de woningnood aanpakken en daarvoor in de komende jaren 10.500 nieuwe woningen bouwen. We bouwen duurzaam, groen en aansluitend op bestaande milieunormen. De woningnood is enorm en de ruimte in de stad is beperkt. Daarom kiezen we ervoor de hoogte in te bouwen. SVL heeft geen concrete bouwambities voor Leiden in aantallen woningen en geeft ook niet aan of duurzaam en groen gebouwd moet worden in het verkiezingsprogramma.
D66 wil daarnaast harde afspraken voor het verduurzamen van sociale huurwoningen, zeker nu deze doelgroep geconfronteerd wordt met de hoge energierekeningen die voor hen hard aankomen. SVL besteedt geen specifieke aandacht aan deze groep in haar verkiezingsprogramma.
In 2019 heeft D66 samen met studentenverenigingen het verkameringsbeleid ten gunste van de student aangepast. Geen student op straat was daarbij het uitgangspunt. Vanuit de gemeente is daaraan vastgehouden, maar uit gesprekken met studenten blijkt dat verhuurders nu wel studenten uit huis zetten. Daarom wil D66 nu opnieuw iets betekenen voor deze groep. D66 heeft de concrete ambitie om het aantal te bouwen studentenwoningen te verhogen van 2700 naar 3500. SVL wil enkel het aantal studentenwoningen uitbreiden door verkamering, waarbij meer Leidse woningen omgezet worden naar studentenwoningen. D66 vindt dat verkamering mogelijk moet zijn, maar enkel als voldaan wordt aan eisen als brandveiligheid en de verhoudingen in wijken in balans blijven. Bovendien zetten we in op studentenkamers met fusies, in plaats van eenzame studio’s.
D66 wil dat er wordt gekeken naar de regeldruk voor ondernemers. Waar het kan moeten regels worden versimpeld, versoepeld of zelfs afgeschaft. SVL en D66 zijn daarin redelijk op één lijn.
D66 is trots op de horeca en wil de levendigheid van de terrassen graag behouden. D66 wil daarom dat bij de Nieuwe Rijn en Hooglandse Kerk de tijdelijke uitbreidingen van terrassen permanent worden. SVL wil ongebreidelde groei van de horeca en dat horecabeleid niet exact hoeft te worden nageleefd. Versoepelen van regels voor ondernemers waar kan, is D66 voorstander van, maar het niet naleven van beleid gaat D66 te ver.
Vrij zijn is voor D66 een basisbeginsel. D66 heeft expliciet in haar verkiezingsprogramma’s aandacht voor discriminatie en voor de LHBTIQ+ gemeenschap. D66 wil dat de gemeente bij signalen van discriminatie ingrijpt. Zo moet de gemeente het goede voorbeeld geven en moet de sollicitatiecommissie van de gemeente een gevarieerde samenstelling behouden. D66 wil ook dat er meer zorginstellingen komen met het Roze Loper keurmerk, zodat oudere leden van de LHBTIQ+ gemeenschap ook zichzelf kunnen zijn. De gemeente moet ook samen met partijen zoals het COC campagnes uitrollen die discriminatie van de gemeenschap tegengaan. SVL heeft geen aandacht voor deze onderwerpen in haar verkiezingsprogramma.
D66 als echte onderwijspartij heeft veel concrete voorstellen voor het onderwijs in haar verkiezingsprogramma. D66 wil bijvoorbeeld een rijke schooldag waarbij kinderen naast onderwijs ook een gezonde lunch, sport, cultuur, muziek, natuur en huiswerkbegeleiding krijgen. D66 wil ook meer kinderopvang in de buurt van scholen en starterswoningen. Docenten zijn zeer belangrijk voor het onderwijs en daarom wil D66 een deel van het sociale woningaanbod reserveren voor docenten. D66 heeft ook afgelopen jaren ervoor gezorgd dat in Leiden een stevige nieuwbouw- en renovatieagenda van schoolgebouwen wordt uitgevoerd. D66 wil ook dat de gemeente MBO- en HBO-studenten actief gaat helpen bij het vinden van een stage en D66 wil dat MBO- en HBO-instellingen met Leidse werkgevers in gesprek gaan zodat opleidingen beter aansluiten bij de behoefte in de Leidse regio. SVL komt in haar verkiezingsprogramma met weinig concrete plannen voor het onderwijs in Leiden.
D66 wil dat meer beeldende kunst in woonwijken komt en meer aandacht en mogelijkheden voor de kleinere cultuurgroepen en individuen. D66 steunt ook het plan voor de hervorming van BplusC, stelt voor de Lakenhal vaker gratis open te stellen en wil samen met verenigingen, die in oude en dure gemeentepanden zitten, kijken hoe gebouwen efficiënter gebruikt kunnen worden. SVL wil een moderne bibliotheek en cultuurcentrum op een centrale plek in Leiden en stelt het oude V&D pand voor. D66 zou dit ook graag zien, maar laat dit aan de eigenaar van het pand.
D66 is trots op de realisatie van Combibad- en IJshal de Vliet en het Indoor Sportcentrum die duurzaam en CO2 neutraal ruimte bieden voor de Leidse sport. Leiden wil verder investeren in sportaccommodaties en komende periode een regionale visie op sportaccommodaties opstellen. SVL is juist tegen deze mooie nieuwe duurzame sportaccommodaties en noemt de ijshal een prestigeproject en wil liever investeren in lokale sportclubs.
D66 kijkt verder dan morgen. Wij staan voor een groene en vooruitstrevende stad, waarin ook volgende generaties veilig en gezond kunnen opgroeien. D66 kiest daarom voor duurzaamheid en groen: De Oostvlietpolder blijft groen en versteende plekken in de stad zoals de Beestenmarkt gaan we vergroenen. Na het succes van het Singelpark willen we verder gaan. Buiten de singels moet een nieuwe groene ring komen, met als voorlopige werknaam het Geuzenpark. In het programma van SVL zien we inmiddels ook deze voorstellen terug.
Op klimaatgebied zet D66 enorm in op energiebesparing om in 2050 aardgasloos te zijn. Onder andere door woningen beter te isoleren, en in te zetten op duurzame energieopwekking door middel van zonnepanelen. Daarvoor verruimen we ook de regels voor monumenten. Ook hierin is SVL weinig onderscheidend.
Zorg, jeugd en het gehele sociaal domein zijn afgelopen jaren grote focuspunten geweest voor gemeenten. Er moeten keuzes worden gemaakt voor de jeugdzorg, armoede, werkloosheid in de stad. D66 wil bijvoorbeeld dat de toegang tot de diverse instellingen die jeugdhulp aanbieden efficiënter wordt geregeld. Er moet één punt komen waar iedereen goed wordt doorverwezen. Er moet voldoende zorg beschikbaar komen voor kinderen en jongeren/studenten met complexe problematiek. Mantelzorgers moeten voldoende ondersteuning krijgen en hierin kan de gemeente bijdragen.
SVL wil dat er meer aandacht wordt besteed aan jongeren met complexe problematiek. Ze wil dat de gemeente een oplossing zoekt voor de lange wachtlijsten en investeert in hulp bieden voor complexe problematiek. De overgang van jeugdzorg naar volwassenenzorg moet bijvoorbeeld soepeler en er moet een jongerencentrum komen. De partij noemt echter verder niks over al die andere belangrijke sociale onderwerpen, zoals armoede, (spoed)woningzoeker of verdere jeugdzorg.
D66 is opgericht om mensen meer invloed te geven over de inrichting van het eigen leven. De afgelopen twaalf jaar heeft D66 bijgedragen aan een stabiel en betrouwbaar bestuur van de stad. Die lijn wil D66 samen met de andere partijen voortzetten in Leiden. Democratie betekent compromissen sluiten en besluiten durven nemen. Inwoners en bestuur denken soms anders over die uitdagingen, waardoor het kan gaan wringen. Om zoveel mogelijk inwoners te laten meedenken wil D66 de online inspraaktool DoeMee voortzetten en uitbreiden. SVL wil net als D66 meer inspraak, betrokkenheid vanuit de stad, met name voor studenten, starters en jongeren in de gemeente.
Wat Leiden zo mooi maakt, is dat je overal zo bent. Om de stad leefbaar te houden is het van belang dat er een goede bereikbaarheid is. De afgelopen jaren is er al flink gewerkt aan het verder verbeteren van de bereikbaarheid. D66 wil verder op deze ingeslagen weg. Er is namelijk altijd nog verbetering mogelijk. Naast lopen is de fiets één van onze belangrijkste vervoermiddelen, zowel in Leiden als in de Leidse regio. We gaan voor een autoluwe binnenstad, met meer autovrije gebieden. Om verkeersveiligheid en de snelheid van doorstroming te verbeteren willen we bestaande fietspaden verbreden en meer fietssnelwegen aanleggen naar omliggende gemeenten. SVL wil zich hardmaken voor een betere infrastructuur voor voetgangers en fietsers. Maar helaas heeft ook de veel overlast gevende bromfietser een voorkeurspositie in het verkiezingsprogramma.
Om vrij te zijn en je vrij te gedragen, is de belangrijkste voorwaarde dat je je veilig voelt. Pas dan kan je je leven naar eigen inzicht inrichten, met oog voor de ander. D66 vindt veiligheid daarom van groot belang. Veiligheid gaat over het gevoel dat je binnenshuis, buiten op straat, en online hebt en gaat daarmee verder dan enkel criminaliteitscijfers. Het gaat over hoe je wordt benaderd door anderen en door de overheid. Voorkomen is beter dan genezen en daarom verwacht D66 een voortrekkersrol van de gemeente wat betreft preventie. D66 wil hierbij inzetten op voorlichting op scholen en sportverenigingen zoals nu bijvoorbeeld gebeurt met Bureau Halt. Ook is het essentieel dat de wijkagent zichtbaar en aanspreekbaar is. Om uitgaansgeweld en nachtelijke criminaliteit te voorkomen en beperken wil D66 dat er periodiek overleg is tussen de gemeente, de politie en de betrokken partijen zoals de horeca en de studentenverenigingen. D66 vindt dat zowel politie als BOA’s in de nacht duidelijk aanwezig moeten zijn in de uitgaansgebieden. Zo houden we Leiden ook ’s nachts veilig. De standpunten van SVL zijn ook op dit punt redelijk overeenkomstig.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Kies de partij waar jij D66 mee wilt vergelijken
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil