Mieneke van der Hout

Mieneke van der Hout - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Alweer 24 jaar woon ik met veel plezier in Leiden. Ik ben grotendeels
opgegroeid in Den Haag, maar geboren in Italië. Gelukkig heb ik een goed
ontwikkeld gevoel meegekregen voor La Dolce Vita, maar weet ook dat waar je wieg staat en waar je opgroeit ervoor kan zorgen dat je veel harder moet vechten voor je kansen. Dit gaf mij de drive om Rechten te gaan studeren in Leiden, omdat ik me wilde inzetten voor gelijke kansen. Inmiddels doe ik dit als coach binnen mijn eigen praktijk.

Na de geboorte van onze dochter in 2018 richtte ik Mama Netwerk Leiden op,volgde een opleiding kindercoaching en daarna Wijkgericht Werken & Community Arts. Het werd me nog eens extra duidelijk hoeveel invloed de eerste levensjaren van een kind hebben op zijn of haar latere leven.

Ik heb me gekandideerd, omdat ik als raadslid voor D66 Leiden wil gaan voor
kansengelijkheid. Voor volwassenen, maar vooral voor kinderen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Wat ik onder andere zo leuk vind aan Leiden zijn de verborgen plekjes in de stad. Zelfs al woon je hier al lang dan nog blijft er veel te ontdekken. In de Haver- en Gortbuurt, mijn eigen buurt, ligt bijvoorbeeld dit pleintje verscholen. Omringd door een mix van Wevershuisjes en (sociale) huurwoningen met in het midden een prachtige oude boom. Kinderen uit de buurt spelen hier samen, speelgoed wordt gedeeld. Bewoners staan of zitten buiten met elkaar te praten, bieden elkaar soms iets te eten of drinken aan, delen informatie en nieuwe contacten worden gelegd. Er heerst een gemoedelijk buurtgevoel. Zo zou ik het graag in elke buurt van Leiden zien.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De expat-gemeenschap in Leiden en omgeving is groot. Nadat ik Mama Netwerk Leiden opgericht had, meldden zich daar veel expats aan. Er bleek een grote behoefte aan aansluiting en contact en ik hoorde de verhalen van gezinnen uit verschillende landen. Zij missen een (sociaal) netwerk in de stad en echt onderdeel van de Leidse gemeenschap voelen zij zich vaak niet. Vooral moeders van kleine kinderen voelen zich vaak eenzaam en weten niet altijd waar ze terecht kunnen voor vragen, omdat de meeste informatie in het Nederlands gegeven wordt. En dit heeft niet alleen effect op deze ouders, maar uiteindelijk ook op hun kinderen. Voor de gemeente ligt hier volgens mij een taak en een mooie kans. Er is namelijk zoveel kennis en kunde aanwezig binnen de expat gemeenschap en culturele rijkdom die nog beter benut kan worden.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Geef kinderen een stem. De allerkleinsten (0-4 jaar) kunnen niet zelf van zich laten horen, terwijl het juist zo belangrijk is dat nog beter rekening wordt gehouden met de behoeften van deze leeftijdsgroep bij het maken van beleid en het vormgeven van de stad. Wat zou het mooi zijn als geboren worden in Leiden gelijkstaat aan een goede start!
    Oudere kinderen kunnen zich al beter uitspreken en zij moeten de kans krijgen mee te doen aan maatschappelijk debat en invloed te hebben op hun directe leefomgeving.
  • Om gelijke kansen voor kinderen te vergroten zou ik graag de basisschool samen met de voorschoolse educatie, de peuterspeelzaal en de opvang op één locatie zien, waar alle jonge kinderen terecht kunnen.
  • Meer aandacht voor en betere communicatie naar de grote expat gemeenschap die Leiden en omringende gemeenten rijk is, zodat expats beter hun weg kunnen vinden in de Leidse samenleving, hier werkelijk onderdeel van zijn en ook makkelijker zelf een bijdrage kunnen leveren aan het leven hier.