D66’er Bert Jansen: “Maak het makkelijker asbest verantwoord weg te brengen”

Hoewel asbest als bouwmateriaal al jarenlang verboden is, komen inwoners het nog steeds tegen in oudere huizen en tuinen. De huidige procedures om dat netjes af te voeren zijn zeer ingewikkeld voor particulieren. D66 raadslid Bert Jansen: Jansen: “Als je thuis asbest aantreft wil je dat verantwoord afvoeren. Nu wordt je dat nog via complexe formulieren onmogelijk gemaakt. En eindigen kleine stukken asbest vaak tussen het grofvuil”. Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad steunt het voorstel om dat dat te vereenvoudigen.   

Volgens het Omgevingsloket kun je asbest alleen aanmelden als het vrijkomt bij sloopwerkzaamheden. Maar in de praktijk vinden mensen het vaak los in schuurtjes of tuinen. Ze treffen daar bijvoorbeeld oude bloembakken, platen en buizen. De huidige procedures zijn ingewikkeld en maken het voor particulieren lastig om asbest op een verantwoorde manier te verwijderen.

Door het gebrek aan een publieksvriendelijke oplossing blijven aangetroffen voorwerpen van asbest vaak liggen, worden ze illegaal gedumpt of belanden ze bij het gewone afval. Dit brengt niet alleen risico’s met zich mee voor de volksgezondheid, maar leidt ook tot hoge kosten voor het nascheiden van het door asbest vervuilde afval.

Een praktische en toegankelijke oplossing

D66 Leiden wil het makkelijker maken voor inwoners om kleine hoeveelheden gevonden asbest (minder dan 25 kilo) op een veilige manier af te voeren. Via een digitaal meldpunt kunnen inwoners asbest registreren en een verklaring krijgen. Hiermee kunnen ze het materiaal goed verpakt en zonder kosten inleveren bij een depot. Zo krijgen particulieren een laagdrempelige en veilige manier om van gevonden asbest af te komen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde in met dit voorstel van D66 raadslid Bert Jansen.

Heldere regels en ondersteuning

Asbest is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Als mensen de vezels inademen, kunnen ze ernstig ziek worden. Daarom zijn er strenge regels voor het verwijderen van asbest. Toch is er nog geen goede oplossing voor kleine hoeveelheden asbest die los worden gevonden.
 
Volgens D66 is goede voorlichting essentieel. Mensen moeten weten welke materialen asbest kunnen bevatten, hoe ze hier veilig mee omgaan en wanneer ze een professional moeten inschakelen. Als asbest goed vastzit en geen risico vormt, kan het vaak blijven zitten. Meer informatie hierover staat op de website van de Rijksoverheid.

Samen voor een gezondere stad

D66 Leiden vindt vertrouwen en samenwerking tussen inwoners en gemeente essentieel voor een veilige en leefbare stad. Met dit voorstel wil de partij inwoners ondersteunen, de gezondheidsrisico’s van asbest verminderen en de kosten voor afvalverwerking beheersbaar houden.