Kunst en Cultuur

Goed leven betekent ook mensen een gezonde en rijke basis bieden, zowel fysiek als geestelijk, met ook een grote rol voor kunst en cultuur.

Broedplaats

Om het kunstklimaat in een regio te verbeteren zijn “broedplaatsen” van groot belang. D66 wil dat gemeente Kapelle zich inzet om in de gemeente zelf, of anders gemeenschappelijk in De Bevelanden, mogelijkheden onderzoekt voor broedplaatsen waar kunstenaars en andere creatieve geesten bijeen kunnen komen, kunnen werken, en publiek kunnen ontvangen. Te denken valt aan (tijdelijk) leegstaande accommodaties, waarin de gemeente ook financieel of op andere manier ondersteuning geeft.
Ook zou een combinatie gezocht kunnen worden met een plek voor ZZP-ers, zodat mogelijk daar ook nog verdere synergie ontstaat.

Regionale samenwerking Cultuurraden

De cultuurraden in De Bevelanden hebben per gemeente andere taken en opdrachten, en werken slechts beperkt samen. D66 is daarom voorstander om te kijken hoe de cultuurraden beter kunnen samenwerken. Met als doel dat aan de ene kant beter beleid gemaakt en betere adviezen gegeven kunnen worden, en tegelijkertijd het aanbod in de verschillende Bevelandse gemeentes beter afgestemd kan worden of samen georganiseerd kan worden.

Cultureel ondernemerschap

Van de professionele instellingen verwacht D66 dat zij zich steeds meer als culturele ondernemers opstellen: zij moeten steeds minder financieel afhankelijk zijn van de gemeente om een divers programma aan te bieden. D66 verwacht dat professionele instellingen zich richten op het vergroten van hun bereik onder het publiek, bijvoorbeeld door slimme marketing en samenwerkingsverbanden buiten de eigen sector.
Om die overgang te ondersteunen wil D66 op Zeeuws of Bevelands niveau een Fonds Stimulering Cultureel Ondernemerschap in het leven roepen. Bestaande fondsen op dit vlak, zoals het Zeeuws brede Creative City Boost, zouden meer onder de aandacht gebracht moeten worden.
Verder zou de gemeente zelf meer gebruik moeten maken van kunstenaars bij het oplossen van interne organisatievraagstukken of maatschappelijke doelen zodat kunstenaars hun markt kunnen verbreden (community art, co-creatie). Ook de inbreng van kunstenaars bij aspecten van de omgevingsvisie of verduurzaming kan van grote toegevoegde waarde zijn.