D66 Hoorn kiest voor duurzaam afvalbeleid: ‘de vervuiler betaalt’

Het verwerken van ons afval wordt een steeds grotere opgave voor de gemeente. Hierdoor stijgen niet alleen de kosten, maar ligt er ook steeds meer nadruk op het duurzaam verwerken van afval om er nieuwe grondstoffen van te kunnen maken. Daarom komt onze gemeente begin 2025 met nieuw beleid. 

Tijdens de bespreking van het toekomstig afvalbeheer in Hoorn heeft D66-fractielid Nadine voor den Dag zich uitgesproken voor een duurzaam, efficiënt en betaalbaar afvalbeleid. Haar pleidooi richtte zich op het scenario ‘de vervuiler betaalt’ en afvalbesparing moet worden beloond. Dit scenario, met vier afvalbakken aan huis en verschillende tarieven voor afval, biedt volgens D66 Hoorn de beste balans tussen kostenbesparing, milieuwinst en een betere service voor de inwoners. 
 
Milieu: betere afvalscheiding bij de bron 
Afval scheiden bij de bron is essentieel om waardevolle grondstoffen te behouden en de hoeveelheid restafval te verminderen. ‘De vervuiler betaalt’ sluit aan bij de landelijke VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof), die streeft naar maximaal 100 kg restafval per persoon per jaar. “Op dit moment produceren inwoners van Hoorn gemiddeld 169 kg restafval per persoon per jaar,” licht Nadine toe. “Gezinnen met baby’s in de luiers produceren zelfs nog eens 300 kilo éxtra per baby. Luiers, menstruatieproducten en incontinentie-materiaal vormen momenteel 8% van ons restafval en gaan direct de verbrandingsoven in. Dit moeten we anders aanpakken.” 

Luierverwerking als kans 
D66 Hoorn ziet kansen in het aansluiten bij de luierverwerkings-installatie die binnenkort opent in het Westelijk Havengebied van Amsterdam, op slechts 35 minuten van Hoorn. “Als gemeente kunnen we daar direct op aansluiten, om luiers te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Als heel Nederland dit zou doen, voorkomt dit 400 duizend ton restafval. Dat is 400 miljoen kilo, oftewel, een 4 met 8 nullen,” aldus Nadine. 
 
Kostenbesparing door betere afvalscheiding 
Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. Volgens D66 is bronscheiding (het sorteren van afval in verschillende containers) niet alleen beter voor het milieu, maar ook kostenbesparend. Een ander scenario, waarin wordt ingezet op na-scheiding (het afval pas sorteren in de vuilcentrale), klinkt eenvoudig, maar blijkt duurder en minder effectief. “Bronscheiding geeft inwoners directe controle over hun afval én hun kosten,” aldus Nadine. “Inwoners die kiezen voor een kleinere bak moeten worden beloond met een lagere afvalstoffenheffing.” 
 
Meer service, betere participatie 
Uit een rondgang door de stad blijkt dat inwoners van Hoorn de voorkeur geven aan zelf afval scheiden. Daarnaast pleit D66 voor luierinzameling bij kinderdagverblijven, zorginstellingen en gezinnen, zodat ook zij actief kunnen bijdragen aan afval-reductie. “We roepen het college op om inwoners en instellingen te stimuleren om duurzamere keuzes te maken, zoals wasbare alternatieven voor luiers en andere hygiëneproducten,” benadrukt Nadine. 

D66 Hoorn blijft zich inzetten voor een afvalbeleid dat niet alleen duurzaam en betaalbaar is, maar ook aansluit bij de wensen van onze inwoners.