Simon de Laat

Simon de Laat - Beeld: Simon de Laat

Afgelopen jaar heb ik als lid van de steunfractie D66 Hoogeveen en als lid van de verkiezingsprogramma commissie Zuidwest Drenthe mogen proeven aan een actieve rol binnen D66 Hoogeveen. Mijn interesse in het raadslidmaatschap was dusdanig gewekt dat ik direct een politieke leergang ben gaan volgen over het raadslidmaatschap. Daarna heb ik me met veel plezier verkiesbaar gesteld en ben ik op plek twee van de lijst van D66 Hoogeveen terecht gekomen.

  • 34 jaar
  • Delft
  • Hoogeveen
  • Hij/hem

De manier waarop mensen de wereld inrichten heeft al lange tijd mijn interesse. Tijdens mijn studie geografie kwam ik er achter dat vrijwel alles om ons heen een bepaalde functie heeft. De gemeente speelt lokaal een belangrijke rol in het inrichten van de leefomgeving. Juist daarom is het belangrijk dat de gemeente en de raad haar werk goed doet. Het lijkt me leuk om daarbij te helpen.
Het progressieve karakter van D66 is een belangrijk voor mij. Ik denk dat we in gemeente Hoogeveen een tijd tegemoet gaan waarin duidelijke-, en vooruitstrevende keuzes gemaakt moeten worden op bijvoorbeeld het gebied van financiën, duurzaamheid en wonen. Ik zie voor D66 Hoogeveen en mijzelf de taak om deze vooruitstrevende keuzes te durven maken en deze te onderbouwen.

Het centrumgebied in Hoogeveen is mijn lievelingsplek. Ik heb er vanaf mijn 14e met veel plezier op verschillende plekken gewerkt en gewoond.

Ik denk dat mensen uit de gemeente Hoogeveen trotser op hun woonplaats kunnen worden. Goed bestuur en beleid vanuit de gemeente kan hierbij zeker helpen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Hoogeveen verdient een goed bestuur.
    Het is erg belangrijk dat er een gemeentebestuur komt van een kwalitatief hoog niveau. Kundige, ervaren en integere bestuurders bepalen in hoge mate hoe succesvol het gemeentebestuur is in het vertalen van het beleid in concrete resultaten.
  • Financiën op orde.
    Een financieel gezonde gemeente heeft de middelen om verstandig beleid te kunnen financieren en te kunnen investeren waar nodig. Het is, na jaren van financieel wanbeleid, heel belangrijk om de financiën weer op orde te krijgen en te houden. We passen goed op onze centen. We investeren niet in onnodige en geldverslindende prestigeprojecten, maar doen verstandige investeringen in de samenleving. Daarmee houdt de gemeente meer middelen over voor haar dienstverlening naar de inwoners en kan zij tegenvallers weer opvangen.
  • Meer en duurzame woningen bouwen.
    Er is veel werk aan de winkel als het op wonen aankomt. Er moet uiteraard veel meer gebouwd worden, maar ook gedacht worden aan hoe dit zo duurzaam mogelijk kan. De gemeente heeft de taak om duurzame woningbouw te bevorderen.

Het pragmatische en progressieve karakter van D66 spreekt mij aan. D66 kijkt naar de lange termijn en durft als het nodig is keuzes te maken waar andere partijen nog niet aan toe zijn.

Jared Diamont – Zwaarden, paarden en ziektekiemen. In dit boek over de geschiedenis van de mensheid legt Diamont haarfijn uit hoe de moderne welvaart heeft kunnen ontstaan en waarom deze oneerlijk verdeeld is zoals het nu het geval is.

Onlangs zag ik in DOT (Groningen) de film ‘Into the wild’. Ondanks dat ik deze film vaker gezien had, was ik er toch weer ondersteboven van. Het waargebeurde verhaal over het leven van Christoffer McCandless is op een ongekende manier in beeld gebracht. Echt een tip dus!