Inbreng duidingsdebat

Na de verkiezingen wordt er door partijen die samen meer de helft van de zetels hebben een coalitie gevormd. Zij leveren wethouders en nemen een leidende rol in wat de gemeente Hardenberg gaat doen aankomende raadsperiode. Om een coalitie te vormen wordt er met een duidingsdebat verkend wat partijen kunnen en willen bijdragen. D66 Hardenberg heeft 1 zetel behaald.

Voorzitter,

D66 is blij met het behouden van de raadszetel en de lichte winst in het aantal stemmen. Ook verheugt dat een partij als ChristenUnie – die met ons een progressieve koers heeft – tegen de sentimenten in – duidelijk gewonnen heeft.
 
Aan de andere kant zie ik dat een meerderheid in Hardenberg vooral heeft gekozen voor een behoudende richting. Wat de uitslag mij laat zien, is dat we met name naar het hier en nu kijken: De stikstofcrisis, de wooncrisis, klimaat en energie en de stijgende prijzen waardoor onze koopkracht daalt.

Het zijn uitdagingen die wij niet licht opvatten, en waarvoor zeker goede antwoorden gevonden moeten worden. 
Wij zien ook dat het leven in Hardenberg goed is, en dat we dat graag zo willen houden. Niet alleen voor nu en de komende vier jaar, maar ook voor onze kinderen en kinds-kinderen. En dat betekent dat we nu de goede keuzes moeten maken. Om ruimte te maken voor de toekomst die met rasse schreden dichterbij komt.

De problemen die ik net noemde ontstaan natuurlijk niet zomaar: we hebben te lang gewacht om echte en ingrijpende veranderingen door te voeren op een groot aantal terreinen. Uiteindelijk gaat dit ten koste van het goede leven, van de waarde van Hardenberg. We moeten niet kiezen voor oplossingen als ’laat de boeren boeren’ of ‘alleen duurzame energie als dat betaalbaar is en draagvlak heeft’. Of zelfs: hoe vaak moeten we onze kliko’s legen? Een dergelijke koers heeft ons juist gebracht waar we nu staan, met alle uitdagingen van dien. 

Vandaag meldt het IPCC dat we nu op koers zijn naar een opwarming van de aarde van 3,2 gr.  En dat de toename van CO2 uitstoot nooit groter was dan de afgelopen 10 jaar. Tegelijkertijd weet we dat er voldoende oplossingen zijn waarmee we de in Parijs afgesproken 1,5 opwarming kunnen bereiken, maar alleen als we die groot inzetten en NU beginnen!

D66 pleit daarom voor slimme, structurele oplossingen voor de toekomst. Wij vinden dat het beter kan en beter moet: 

Geef boeren een eerlijke kans op een beter bestaan.

Geef de natuur de ruimte om onze waardevolle omgeving te behouden voor later. Laten we nu echt de energietransitie aanpakken in plaats van het financieren van de partij die we liever niet zien strijden aan de rand van ons geliefde Europa.

En laten we de woningnood structureel en slim aanpakken, zonder meteen te roepen dat we duizenden huizen bij moeten bouwen.
Persoonlijk voel ik die opdracht, om met elkaar in deze raad dit gesprek te hebben – en ook met onze inwoners; jong en oud. En dat willen we doen vanuit een agenda die wij opstellen met de gehele raad, met de nodige investeringen alvast benoemd.

Ik zeg u toe dat vanuit onze bescheiden positie D66 wil blijven samenwerken aan een mooi en waardevol Hardenberg.