Eindelijk ook een referendumverordening in Haarlemmermeer

In december 2016 diende D66 samen met een aantal andere partijen een motie in voor de referendumverordening. Meerdere burgemeesters lieten dit onderwerp liggen, tot oud-burgemeester Onno Hoes en onze huidige burgemeester Marianne Schuurmans dit onderwerp voortvarend hebben opgepakt. D66 is hiermee samen met Forza! een van de grondleggers en initiatiefnemers van de referendumverordening binnen Haarlemmermeer.  Vorige week heeft de meerderheid van de raad na debat ingestemd met een referendumverordening. Iedereen kan nu een referendum organiseren. Haarlemmermeer is op deze manier weer een stukje democratischer geworden. Democratie is de beste bestuursvorm die wij hebben en hier moeten wij ons voor inzetten. Het is geen gegeven waarbij we achterover kunnen leunen.

Raadslid Joost Koomen:  ”Eindelijk! De gemeenteraad van Haarlemmermeer stemt voor een uitgewerkte referendumverordening. De motie en langgekoesterde wens van D66 gaat in vervulling, en ook nog op een vernieuwde manier dankzij oud-burgemeester Onno Hoes.”

Voorwaarden en kostendrukkende oplossingen
Voor het organiseren van een referendum zijn wel een aantal voorwaarden. Zo zijn voor een initiatief minimaal 0,33% van de stemgerechtigden vereist (circa 400 personen). Voor een definitief verzoek gaat het om 5% (circa 6.000 personen). Een referendum betreft een voorgenomen besluit van de gemeenteraad. Een referendumcommissie waarborgt de procedures, evalueert de uitvoering en ondersteunt het proces. De verordening maakt zowel een raadgevend als een raadplegend referendum mogelijk. Voor een geldig referendum is een opkomstpercentage van minimaal 30% vereist (circa 36.000 personen).

Om de kosten overzichtelijk te houden heeft het de voorkeur om referenda te combineren met andere verkiezingen. Ook wordt mede naar aanleiding van aandringen door D66 nog onderzocht of het proces voor een belangrijk deel digitaal kan plaatsvinden.