Joost ter Laak

Joost ter Laak - Joost-ter-Laak
kandidaat-raadslid D66 Gennep Beeld: RC Fotografie

D66 spreekt mij aan omdat zij niemand laten vallen en iedereen een kans willen geven er iets van te maken. Ook de aandacht voor onderwijs en natuur is erg waardevol. Economie is belangrijk, maar er is meer dan alleen dat.

  • 56 jaar
  • Heijen

Lokale betrokkenheid

Onderlinge samenwerking in het dorp is voor mij belangrijk, het geeft sociale binding en maatschappelijke betekenis. Ik ben daarom actief als voorzitter van tennisvereniging L.T.C. de Heikamp waarbij niet alleen het tennis in Heijen maar ook de samenwerking met de verenigingen in de andere dorpskernen belangrijk is. Vroeger ben ik jeugdtrainer geweest bij VV Heijen.

Daarnaast ben ik actief binnen Hèjje Mojjer. En zoals de meeste mensen wel zullen weten ben ik actief tegen de uitbreiding van de Haven, met als doel om Heijen leefbaar te houden.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Maasduinen, het is erg mooi fietsen daar.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

In de gemeente Gennep ligt de focus te veel op bedrijvigheid en industrie, de focus moet verschuiven naar leefbaarheid en natuur. Dus meer aandacht voor overlast en natuur.

Wat zijn zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De gemeente moet een open bestuur hebben waarin zij opkomt voor ieders belang. Zij moet onafhankelijk kunnen zijn in het nemen van beslissingen en niet indirect gebonden zijn aan bedrijven, industrie of lobbyisten. De gewone burger is te vaak de dupe van de project drift van bedrijven en Limburgse achterkamertjes politiek.
  • De leefbaarheid in Gennep moet verbeteren. Bijvoorbeeld door actieve monitoring van fijnstof en geluid. Er kunnen fijnstof- en geluidsmeters in de gemeente worden geplaatst om hun invloed te bepalen.
  • De gemeente zou grond gebonden warmtepompen moeten stimuleren om huizen aardgas vrij te maken. Een grondgebonden warmtepomp geeft warmte in de winter, koeling in de zomer, is energie zuinig en geeft geen geluidoverlast. Het kost veel in de aanschaf, maar is de meest ideale manier om je huis te verwarmen (en te koelen).
  • Een subsidieregeling voor vloerverwarming en daarnaast een collectieve opzet van grondboringen.