Motie vanuit de onderbuik

Of: hoe Forum voor Democratie blijft polariseren, ook in onze lokale samenleving

Motie vreemd

Bij het behandelen van de agenda deze raadsvergadering, kondigde de FvD fractie een motie vreemd aan de orde van de dag aan. De aanleiding was de vergunningaanvraag voor de locatie aan de Oranjeweg in Emst, voormalig restaurant Schaveren. De motie vroeg het college om uit te spreken dat er in het nieuwe beoogde hotel nooit vluchtelingen in welke vorm dan ook opgevangen zouden mogen worden. Gelukkig konden we vaststellen dat de FvD fractie als enige vóór deze motie stemde. En gelukkig spraken we ook diverse omwonenden die zeker niet gelukkig waren met deze motie.

Begrijpelijke zorgen

Het meest nare van deze motie was wat ons betreft niet alleen dat het een bepaalde groep mensen (weer) in een hoek drukt, maar dat het volledig voorbij gaat aan de begrijpelijke zorgen van de omwonenden voor een relatief groot hotel op deze locatie. Zorgen om de natuur, zorgen om de verkeersdruk, zorgen om parkeren, zorgen om de uitstraling van het type hotel wat in eerste instantie beoogd is op onze toeristische gemeente.

Gesprekken

Het college is in gesprek met de initiatiefnemer over wat ons gemeentebestuur graag op die plek zou zien en om bij hem aan te dringen op een goede participatie met de omwonenden. Met de wetenschap dat als hij iets wil neerzetten wat past in het bestemmingsplan, we daar relatief weinig aan kunnen doen als we niet weer naar een rechtszaak toe willen, hopen we dat deze gesprekken de nodige vruchten af kunnen werpen.