Ondanks weglopen van Nieuwe Lijn, kan gemeente Epe bestuurd blijven worden

Donderdagavond 16 september in de eerste gemeenteraadsvergadering na het zomerreces was er dan eindelijk het moment gekomen om het vertrek van wethouder Wiersinga van Nieuwe Lijn te bespreken. En niet alleen dat – in de nieuwste ontwikkelingen in het begin van de week is Nieuwe Lijn uit de coalitie gestapt. Een coalitie die ze zelf als grootste partij in onze raad drieënhalf jaar geleden vorm hebben gegeven.

Debat zelf zien?

Voor wie het debat wil terugzien om te horen wat er is gezegd en daarmee een eigen conclusie wil trekken, zie hier de link:
Vergadering Gemeenteraad 16-09-2021 Gemeente Epe

Onze conclusie

Onze conclusie is vooral dat Nieuwe Lijn er nu voor kiest om weg te lopen voor hun verantwoordelijkheid.

Een eerste wethouder neemt ontslag na veel kritiek, maar doet dat op het moment dat hij op het punt staat bevraagd te worden over zijn grootste probleemdossier – waar dus geen mogelijkheid meer voor was. Een tweede wethouder neemt ontslag tijdens een reces en kan daarmee helemaal niet meer bevraagd worden. En nadat we nu twee maanden moeten hebben wachten op duidelijkheid over de invulling van die functie, loopt de fractie van Nieuwe Lijn weg uit de coalitie en daarmee weg voor hun bestuurlijke verantwoordelijkheid. Zij wensen geen wethouder meer te leveren om het college terug aan te vullen en zijn daarna in een welles/nietes verhaal blijven hangen of er nu eisen of vragen aan hen werden gesteld. Ze stonden niet meer open voor een verduidelijkend gesprek hierover.

Nieuwe Lijn loopt nu liever weg dan dat ze hun bestuurlijke verantwoordelijkheid serieus oppakken. Dat vinden we een trieste constatering. We zijn het niet altijd eens geweest met de standpunten van Nieuwe Lijn, dat zal duidelijk zijn. Echter in de laatste 50 jaar was Nieuwe Lijn in ieder geval een stabiele partij en daarmee en stabiele factor in ons gemeentebestuur. Daar is helaas niet veel van over. We zien een verschrompelde partij die vooral een puinhoop achterlaat in deze bestuursperiode. Een partij die in hetzelfde debat al weer vrolijk spreekt over “we doen weer leuk mee met de verkiezingen volgend jaar”. Elke geloofwaardigheid ontbreekt dan wat ons betreft.

D66: partij van de compositie

Drieënhalf jaar geleden heeft onze fractievoorzitter Hans de Goede het al gezegd. D66 is niet van coalitie of van oppositie – wij zijn van de compositie: samenwerken om tot de beste oplossingen voor onze gemeente te komen. We hebben het coalitieakkoord weliswaar niet ondertekend, maar wel actief ondersteund. Wij zullen dat zoals altijd blijven doen. Onze gemeente kan dan ook gewoon bestuurd blijven worden. Er zijn tenslotte nog steeds 17 raadsleden die er voor kiezen om niet weg te lopen.