Extremisme biedt geen basis om samen te werken

Extremisme vormt in ons land een fundamentele bedreiging voor onze democratie. Wij maken ons daar zorgen over. Doetinchem is een inclusieve gemeente. Er is hier geen plek voor discriminatie, racisme, homofobie en het oproepen tot intimidatie. Wat betekent dat voor ons?

We werken samen om resultaten te bereiken

In Doetinchem werken we samen om resultaten te bereiken. We zijn het echt niet altijd met elkaar eens. Juist in onze open en inclusieve gemeente is er ruimte voor het debat.
We vinden het belangrijk dat inwoners vrij kunnen inspreken in onze gemeenteraad, dat we in onze gemeente een referendum kennen en dat kinderen meebeslissen. Het schreeuwen van extreme partijen brengt ons nergens. Dat is voor ons geen basis om constructief samen te werken. Voor sommige partijen zijn problemen hun bestaansrecht. Zij wakkeren onzekerheid aan tot angst.

Extremisme bedreigt onze democratie

Sigrid Kaag stond bij de campagneaftrap stil bij extremisme en de bedreiging van onze democratie. Ze zei daarover het volgende: “Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van raadszalen in alle delen van Nederland.” Zij doelt daarmee ook op onze gemeente.

Jorik Huizinga, lijsttrekker van D66 Doetinchem: “Oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, vergelijken van pandemiebestrijding met Jodenvervolging en aanzetten tot haat rijmt niet met ons gedachtegoed. Daarom sluiten wij een coalitie met FvD uit en we willen daar voor de verkiezingen eerlijk over zijn richting onze kiezers.”

“We vragen ons trouwens ook af hoe serieus we een kandidaat raadslid voor Doetinchem moeten nemen als hij dat wil combineren met zijn werk in de Tweede Kamer, in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en in de gemeenteraad van Den Haag. Volgens ons kan dat juridisch niet eens.”

We nemen afstand van oproepen tot geweld of het aanwakkeren van complottheorieën

De standpunten van extreem rechts staan haaks op de inzet van het team van D66 Doetinchem voor 2022-2026. Geen lokale energieopwekking, geen ruimte voor integratie van nieuwe Doetinchemmers en het bewust ontregelen van het debat. Een aantal cruciale punten waar we het nooit over eens zullen worden.
Wij hopen met alle partijen het debat aan te gaan. Maar we zijn er niet gerust op. We zullen afstand nemen van politici die oproepen tot geweld, willen ontregelen of choqueren en complottheorieën aanwakkeren. Wij willen dat iedereen zich thuis en veilig voelt in onze gemeente.

Voor de toekomst

Laat je niet misleiden, maar kies ervoor om samen met ons de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Voor de toekomst! In Doetinchem werken we aan kansengelijkheid, de energietransitie en een rijk cultureel en gezond leven.
Veel inwoners van onze gemeente werken dagelijks in het onderwijs, in de zorg en bij de overheid aan kansen voor mensen. Er is niet één werkelijkheid, maar er is ruimte voor verschillen in geloof, sekse, kleur, seksuele gerichtheid en afkomst. Die verschillen maken onze gemeente sterk.
Iedereen kan een leven lang leren en krijgt de beste zorg. We kijken verder dan Doetinchem en werken samen in de Achterhoek en in Europa. Ook werken we met de energietransitie aan een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Forum voor Democratie? - Beeld: D66