Den Haag een van meest ongezonde steden – D66 trekt aan alarmbel

Den Haag moet gezonder, dat vindt D66. Van twintig onderzochte gemeenten bungelt Den Haag achteraan op een 16de plek. Groningen staat op plek één. ‘We moeten echt plekken stijgen, liefst plek tien volgend jaar’, zegt raadslid Caroline Verduin in Bob Staat Op. “Je moet alles uit het leven kunnen halen, en dat kan niet als onze stad het lastig maakt om een gezond leven te leiden”.

Onderzoekers van Arcadis hebben twintig grotere gemeenten onderzocht op hoe gezond ze zijn. Daarbij werd gekeken naar bijvoorbeeld of er genoeg groen en natuur is, of er zorg in de buurt is, of er veel luchtkwaliteit en geluidsoverlast is en of je veilig op de fiets kan of dat de straten worden gedomineerd door auto’s.

Meer doen voor goed leven voor inwoners

“Dit is echt teleurstellend”, zegt Verduin. “Onze slechte score betekend dat we tekort schieten in het zorgen voor een goed leven voor onze inwoners. We hebben meer sport- en speelplekken nodig en moeten luchtvervuiling aanpakken”. Raadslid Joren Noorlander valt haar bij: “We moeten de stad zo inrichten dat het leven van mensen bijna automatisch beter wordt. Je huisarts en sportschool moeten in de buurt zijn, in plaats van grote snelwegen. Hoe we onze stad inrichten dicteert wat voor leven we leiden”.

Meer groen, zeker in versteende wijken

Raadslid Dennis Groenewold: “Een van de plekken waar we ook echt slecht scoren is op groen. We hebben prachtige natuurgebieden, maar die zijn niet eerlijk over de stad verspreid. Veel wijken hebben nog teveel last van afvalproblemen en bovendien hebben we nog heel veel hittestress, wat met de steeds hetere zomers ook steeds gevaarlijker is voor onze gezondheid”.

Ruim baan voor de fiets werpt vruchten af

Er is wel een thema waarop Den Haag bijzonder goed scoort: mobiliteit. “Het beleid van wethouder Robert van Asten heeft zijn vruchten afgeworpen”, zien de D66’ers. Den Haag pakt zilver als het gaat om gezond van A naar B komen, achter Amsterdam. “De stad wordt veiliger en gezonder doordat we zorgen voor méér fietspaden en minder racebanen”. Verduin: “Het laat zien dat de juist politieke besluiten ervoor zorgen dat de levens van onze inwoners echt beter worden”.