D66, PvdA en DENK: Gratis elektrische grofvuilfiets als wapen tegen afvaldumping

Beeld: Martijn Beekman

Het is vaak een hele uitdaging om grofvuil snel op te laten halen, met gedumpt afval op straat tot gevolg. Voor de mensen die niet willen wachten en in hun eigen tijd hun grofvuil willen dumpen komen D66, PvdA en DENK met een oplossing: de gratis elektrische grofvuilfiets of een gratis aanhangwagen.

Voor de één is het prima om een weekje te wachten op de vuilniswagen, maar niet iedereen kan wachten. Om ervoor te zorgen dat mensen gratis en snel hun grofvuil kwijt kunnen konden inwoners van Rotterdam in drie wijken een gratis elektrische bakfiets of aanhangwagen lenen. De pilot bleek geslaagd en daarom willen D66, PvdA en DENK dat het succesvolle idee ook naar Den Haag komt.

Iedereen moet zijn huis kunnen schoon houden

“Niet iedereen heeft ruimte over om het restafval van het doe-het-zelven op te slaan”, zegt fractievoorzitter Marieke van Doorn (D66). “Niet iedereen heeft een auto en niet iedereen kan ruim een week met rommel in hun keuken of woonkamer blijven zitten. Voor die mensen is de gratis grofvuilfiets een oplossing. We zorgen ervoor dat mensen hun huis en hun straat schoon kunnen houden op hun eigen manier”. Janneke Holman (PvdA) beaamd dit: “Ik heb zelf geen auto en moet laatst ook wat bij het grofvuil kwijt. Ik heb toen een ophaalafspraak gemaakt waar ik een week op moest wachten, maar ik had het veel liever met een bakfiets weggebracht. Ik denk dat dit voor veel meer mensen in de stad geldt.”

Den Haag kan en moet schoner

“Ik ben zeer tevreden over het resultaat in Rotterdam”, zegt fractievoorzitter Nur Icar (DENK). “Afgelopen zomer heb ik hier ook een motie over ingediend ‘Elektrische bakfietsen voor grofvuil’, waarin ik het college heb verzocht om elektrische bakfietsen en aanhangwagens gratis ter beschikking te stellen voor Hagenaars die grofvuil willen wegbrengen naar een afvalstation. Den Haag kan en moet schoner”