“Knaken bij de taken”
Het Rijk wil terecht dat ook gemeenten de verantwoordelijkheid nemen klimaatverandering tegen te gaan. Volgens ons, kandidaat-raadsleden Janne Gerritsen (D66 Delft), Caroline Verduin (D66 Den Haag) en Carsten Zwaaneveld (D66 Kaag en Braassem) is dit het zoveelste voorbeeld van extra taken voor gemeenten, zonder financiële ondersteuning. Wij vragen om ‘knaken bij de taken’.
Vorige week bleek uit het rapport van het VN-klimaatpanel dat de wereldwijde klimaatverandering ernstiger gevolgen hebben voor mens en natuur dan gedacht. We moeten de wereldwijde opwarming beperken tot 1,5 graden, maar ook weerbaarder worden tegen extreme weersomstandigheden. Dit betekent minder energie gebruiken, maar ook meer neerslag afvoeren en verkoeling kunnen vinden op hete dagen. Op lokaal niveau kun je dan denken aan CO2-uitstoot verminderen door woningen beter te isoleren, meer zonnepanelen te installeren, meer elektrisch vervoer in te zetten en straten te vergroenen.
Als gemeenten moeten wij inwoners meekrijgen en ondersteunen in één van de grootste omslagen die Nederland ooit heeft meegemaakt. De energierekening stijgt, maar capaciteit om versneld wijken van het gas af te koppelen is er niet. De roep om hernieuwbare energie is groot, maar de landelijke regie op infrastructuur ontbreekt. Klimaatverandering is voelbaar in onze wijken, maar substantieel groen is vaak te duur om aan te leggen.
Wij vragen ons af waar het geld blijft dat ons ondersteunt bij deze opgave. Een karwei waar wij maar al te graag onze mouwen voor opstropen. Toch missen we een helder pad voor gemeenten om met hun inwoners de enorme CO2-reductie te realiseren. Daarom roepen wij vanuit onze lokale afdelingen het kabinet op nu te investeren in gemeenten.
Lang kon Nederland de problemen wegpraten. Die luxe bestaat niet meer. Klimaatverandering en Rusland kloppen hard op de deur van onze oude fossiele economie. Nog even en die breekt. Het is 1 voor 12 om te kiezen: zitten we in de brokken of verrijzen we uit as? Maar gemeenten, Rijk, netbeheerders, industrie en inwoners staan nog steeds niet naast, maar tegenover elkaar. Een klassiek kip-ei-probleem: wat eerst? Inwoners die duurzame huizen willen en groene straten of overheden en bedrijven die investeren in het aanbod?
A-team
We kunnen het oplossen, echte stappen zetten – maar dat vraagt van het kabinet dat ministers met financiële middelen komen en een A-team opzetten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om bij gemeenten regie, sturing en expertise in huis te halen.
Want of het nu Den Haag is met 555.000 inwoners, Delft met 103.000 of Kaag en Braassem met 27.000: de enige manier om de stortvloed achter de deur ons niet te doen overspoelen, is door nu een weg naar de toekomst te banen.
(Geplaatst in AD/Haagsche Courant van 9 maart 2022)