Winnaars of verliezers
Op het moment dat ik dit schrijf worden de columns gevuld met beschouwingen over de Tweede Kamer verkiezingen. De PVV is de grootste partij van Nederland geworden en ik feliciteer ze met dit resultaat. De partij wordt ook de winnaar van de verkiezingen genoemd. Dat zie ik toch anders. Ze hebben ruim 1/3 van het uitgebrachte aantal stemmen verworven, wat betekent dat 2/3 van de kiezers in Nederland in mindere of meerdere mate anders denkt over de wijze waarop we verder moeten met dit land.
Diverse belangen
Politiek – of het nu landelijk of gemeentelijk is – gaat naar mijn mening niet over winnaars of verliezers. Het gaat over afwegen van belangen. De inwoner moet de winnaar zijn.
In de gemeenteraad zijn we met elkaar in gesprek om van Culemborg een mooiere stad te maken, waar iedereen kan zijn wie ze zijn en we met elkaar een harmonieuze samenleving kunnen vormen.
Ik vind het belangrijk rekening te houden met verschillende opvattingen. Het resultaat levert dan één zekerheid op, er is rekening gehouden met diverse belangen. Dat lijkt soms traag en omslachtig, maar ik heb dit toch veel liever dan een snelle maatregel die geen oplossing blijkt te zijn.
Zorg voorkomen
Een voorbeeld hiervan zie ik in de zorg die de gemeente heeft voor mensen die financieel in de knel zitten. Hier kan je geld geven zodat problemen voorlopig achter de horizon verdwijnen. Ik denk dat het beter is te zoeken waar de zorgen vandaan komen. Als je de oorzaak aanpakt bied je én hulp, iemand kan zelfstandig verder, én je zorgt voor een duurzame oplossing.
In de gemeenteraad hebben we het bij de behandeling over beleid en budgetten in het sociaal domein over deze afwegingen. We wegen daar af hoeveel we besteden aan het voorkómen om voor de essentiële zorg voldoende over te houden. We kunnen de beschikbare Euro maar één keer uitgeven. Mijn voorkeur gaat uit naar een oplossing die mensen zelf in staat stelt voortaan zorgen te voorkomen.
Uiteindelijk moeten de inwoners de winnaars zijn.