Josefien Rooks

Josefien Rooks - Beeld: Karin van de Kar

D66 laat iedereen vrij maar niemand vallen. Dit geeft goed weer hoe ik mijn keuzes maak en in het leven sta. Vertrouwen in mensen en altijd kansen geven voor groei. Iedereen doet mee en uitsluiting gaan we tegen.
Durven Doen als motto voor ons programma is voor mij, in contact zijn en samenwerken, in oplossingen denken en optimale situaties creëren waardoor inwoners allemaal kunnen meedoen in onze dynamische maatschappij.

  • 67 jaar
  • Eibergen
  • Culemborg
  • Zij/haar

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik ben erg blij met mijn mooie plek aan een van de Dreven. Vanuit mijn huis kan ik heerlijk wandelen en joggen over de dijk en door de uiterwaarden. Het liefst met tegenwind. Als herboren kom ik hiervan terug.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Klimaat

Inwoners participatie is essentieel voor de haalbaarheid van gestelde doelen in vraagstukken van klimaat, groen en biodiversiteit.
Wonen
Bij nieuwbouwplannen is er expliciet aandacht voor een veilige, gezonde en plezierige woon- en leefomgeving voor jong en oud.

Onderwijs
Jongeren meer betrekken bij de eigen stad en de politiek, een jongerenraad naar voorbeeld van de kinderraad installeren.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Uitgaande van een grote diversiteit in de stad blijven werken aan verbindingen en ontmoetingen
  • Contact en samenwerkingen met de regio optimaliseren want samen kunnen we meer
  • Initiatieven stimuleren van (cultuur)makers en ondernemers met kansen voor banen.

Wat betekent D66 voor jou?

Met haar sociaal liberale insteek is D66 de enige partij waar ik voor wil kiezen. Belangrijk zijn voor mij de opvattingen in medisch ethische kwesties, deze zijn eerlijk en open en ze laten ruimte voor andersdenkenden.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Annejet van der Zijl, Fortuna’s kinderen.
Een rijke en historische roman waarin een Nederlandse man in het nieuwe land (San Francisco 1918) een bestaan opbouwt en een gezin sticht met zijn geliefde, een jonge zwarte slavin. Om zijn donkere kinderen uit handen te houden van de slavenhandel laat hij ze vluchten naar zijn moeder in Nederland waar ze liefdevol opgroeien. Ik ben onder de indruk van deze man die alles doet om zijn vrouw en kinderen een vrij en eerlijk bestaan te geven. Hij gaat tegen de heersende moraal in en durft eigen keuzes te maken.     

Laatst bezochte culturele event (en waarom)?

Mike Bodé in de Gelderlandfabriek
Hij kwam voor Jam, Jazz &  Pizza. Dit is een prachtige formule waardoor maandelijks een grote naam uit de jazz scene naar Culemborg komt. Deze brengt een (jong) talent mee en samen verzorgen ze een optreden. In de pauze is er pizza van Una Volt