Rard Metz

Beeld: Karin van de Kar

D66 is een liberale progressieve partij met aandacht voor de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van dit moment.

  • 61 jaar
  • Leusden
  • Culemborg
  • Hij/hem

Door te lang te weinig te doen is de noodzaak des te groter en de uitdaging navenant groter. Dat speelt op globale schaal, maar kent zijn uitwerking bij de mensen in de gemeente. Hier kan je in de politiek echt een groot verschil maken voor de mensen. wél de zaken aanpakken en ruimte bieden voor inzet van de inwoners zelf. Ons motto voor deze verkiezingen is niet voor niks Durven DOEN. Het is precies wat er nodig is

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik ben een watersporter en houd van de ruimte. Het rivierenland is ontzettend mooi. De rivier heerlijk om op de roeien, de omgeving fantastisch. Dus ja, ergens aan de waterkant ben ik het ’t liefste.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Wonen

Laten we het landschap koesteren door er niet nog meer huizen en gebouwen in te zetten. Uiteraard moeten er meer woningen komen. Dat wordt slim passen en meten en daar waar het kan wat meer de lucht in.

Klimaat

• Alle mogelijkheden voor de reductie van broeikasgasuitstoot moeten worden benut.In eerste instantie moet je ondersteunen waar je kan besparen. Wat niet verbruikt wordt hoeft ook niet opgewekt. Hierna is duurzame opwekking aan de beurt. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis door de inzet van wind- en zonne-energie. Energie laat zich slecht opslaan en ook transport gaat gepaard met grote verliezen. Ook hier valt met nieuwe technologie zoals “smart grids” veel te halen door verbruik en opwekking slim te koppelen. Door productie, verbruik en retour goederen te sluiten is veel grondstofbesparing te realiseren.

Onderwijs.

Gelijke kansen voor iedereen, dan moet het aanbod er ook zijn. Ik wil me hier graag voor inzetten. Leren is een “leven lang” plezier. Door bedrijfsleven en onderwijs goed in verbinding te brengen kan je innovatie én klimaatoplossingen een flinke zet geven. Het begint immers met snappen en begrijpen om slim te kunnen starten en te blijven ontwikkelen

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Dat we oplossingen voor klimaatuitdagingen en circulariteit als een kans gaan zien en niet als een last.
  • Meer participatie, met de inwoners en besluiten nemen niet over de inwoners.
  • Versterken toeristische en recreatieve mogelijkheden.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 staat voor mij voor het aangaan van de belangrijke uitdagingen van dit moment en de toekomst. Hierbij wordt gedacht vanuit een liberaal blikpunt; aandacht voor individuele vrijheid, zonder de verantwoordelijkheid van dit individu naar de maatschappij uit het oog te verliezen.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Dat vind ik altijd zo’n lastige vraag, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera spookt dan altijd wel door mijn hoofd. Het beschrijft enorm indringend hoe mensen maar ook gemeenschappen worden geofferd ten gunste van het gedachtengoed van een regime,

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, staat ook hoog op de lijst. Knap geschreven over iets waar ik me überhaupt op geen enkele wijze in kan verplaatsen.

Maar ook de boeken van Geert Mak vind ik buitengewoon goed om te lezen. Het inzoomen op de effecten die de loop van de geschiedenis heeft op individuele mensen, gezinnen en gemeenschappen is buitengewoon boeiend. Vooral ook als je het in perspectief van nu weer opnieuw bekijkt, wat kunnen we er van leren?

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Het afscheidsconcert van Jan Rot in het Heerenlogement in Beusichem. Wat mij betreft had hier een hele lijst mogen staan, maar die gingen door Corona niet door.