Onzichtbaar Raadswerk

Onzichtbaar raadswerk
In mijn vorige column schreef ik over wonen, zorg en duurzaamheid. Die moet je combineren. Dat blijft een prioriteit voor D66. Daarom zijn we blij met bijvoorbeeld de woonplannen voor de Jan van Riebeeckstraat.

Toch wil ik nu over een andere kant van het raadswerk schrijven. Een kant die je niet goed ziet, maar die wel belangrijk is. En één van mijn drijfveren als raadslid: zorgen dat we het op een open en eerlijke manier doen met elkaar. Om tot goede besluiten te komen – of je het ermee eens bent of niet – die de stad en alle inwoners en ondernemers vooruit helpen, moet je afspreken hoe je dat doet.

Integriteit
Zo vind ik het heel belangrijk dat onze gemeente een gedragscode integriteit heeft. Daarin staat hoe we op een transparante, eerlijke en niet-omkoopbare manier besluiten nemen. Binnenkort komt hier ook een stappenplan bij zodat je weet wat je kan doen als je iets opmerkt dat misschien niet mag.

Transparantie
Als raad moeten we de dingen ook zoveel mogelijk openbaar, oftewel transparant, doen. Maar soms komen er stukken in de raad die toch geheim zijn. Bijvoorbeeld omdat er verkoop prijzen in staan. Er zijn heldere regels gemaakt hoe we daarmee omgaan.

Verantwoording
Een belangrijke taak van de gemeenteraad is het controleren van de burgemeester en wethouders. Zij leggen verantwoording af aan de raad. In de auditcommissie kijk ik daar als voorzitter met een aantal leden extra goed naar. Geld doet er toe. Zeker in deze tijd van financiële schaarste. Dus hoe gaat de financiële controle? Zijn de processen op orde, en krijgt de raad voldoende informatie om belangrijke besluiten te nemen?

Zo zijn er nog veel meer afspraken en commissies te noemen die bijdragen aan open en eerlijke besluitvorming. Denk aan een werkgeverscommissie, en de commissie die de agenda van de raad bepaalt. Je ziet het niet, maar merkt het wel: zo doen we dat open, eerlijk en samen in de raad in Culemborg.

Doorpraten? Dagmar Kusters, fractievoorzitter D66 [email protected]