De beste oplossing voor hét KWC
Afgelopen donderdag 13 maart was de commissie vergadering over het raadsvoorstel over de aanpak van de Ver/nieuwbouw van hét KWC, een belangrijke opgave binnen ons Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). De urgentie is helder: de huidige gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, en een toekomstbestendig, duurzaam en gezond schoolgebouw is noodzakelijk om hét KWC te voorzien van een passende huisvesting voor de komende vijftig jaar.
Op 27 juni 2024 hebben wij als raad een besluit genomen over het haalbaarheidsonderzoek. Daarbij is afgesproken om begin 2025 opnieuw te kijken of het voorkeursscenario nog steeds de juiste keuze is. Tijdens de beeldvormende avond op 23 januari jongstleden zijn twee scenario’s gepresenteerd. Daaruit kwam geen duidelijke voorkeur naar voren, maar er zijn wel belangrijke kaders geformuleerd die meegenomen moeten worden in de ontwerpfase.
Duurzaamheid, kostenbewust, multifuctioneel gebruik, passend in de buurt en toekomstgericht.
Als D66 ondersteunen wij de lijn om bouwdeel 1 en 2 te vernieuwen, bouwdeel 3 te behouden en de sporthal Interweij te integreren in de KWC-locatie. Dit past binnen onze ambities voor duurzaamheid, multifunctioneel ruimtegebruik en toekomstgericht bouwen. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat er nog veel afwegingen te maken zijn binnen de kaders die de raad heeft meegegeven, waaronder kostenbewustzijn, circulariteit, mobiliteit, groen en biodiversiteit, participatie, sportvoorzieningen en de beperking van bouwoverlast.
Het is cruciaal dat wij als raad grip houden op het proces. Wij begrijpen dat een definitief ontwerp pas later volgt, maar de kaders die we nu stellen, bepalen de richting van dat ontwerp. Zo horen we argumenten over verkeersstromen, participatie en een langere termijn beeld voor bouwdeel 3 en de Gershwinhof. Kaders van nu zouden niet belemmerend moeten zijn voor voorzienbare ontwikkelingen zoals bij bouwdeel 3 en de Gershwinhof.
Dillema’s
Tegelijkertijd kunnen we niet in een glazen bol kijken. Leerlingenaantallen, ontwikkelingen in het onderwijs kennen een kortere horizon. Ook moeten we ons realiseren dat hét KWC onderdeel uitmaakt van het totaal beeld van het IHP. Extra kosten moeten niet gaan leiden tot budgetkortingen voor de volgende scholen die qua binnenklimaat, gezondheid duurzaamheid net zo dringend behoefte hebben aan een grote opfrisbeurt.
Kortom we staan voor een aantal dilemma’s waar we graag ook als raad een goede afgewogen afweging voor kunnen maken.
Afweging
Wij hebben de wethouder gevraagd om een nadere duiding te geven over de afweging tussen de verschillende kaders. Hoe worden de verschillende belangen tegen elkaar afgewogen? Hoe zorgen we ervoor dat kostenbewustzijn niet ten koste gaat van duurzaamheid? En hoe borgen we dat participatie met omwonenden en belanghebbenden daadwerkelijk leidt tot een breed gedragen ontwerp?
We begrijpen dat dit in dit stadium nog niet helemaal mogelijk is. Het aantal variabelen is nog te groot. Er moet een spa dieper worden gestoken om dit op basis van feiten te kunnen doen in plaats van op aannames.
Daarom pleitten wij ervoor dat de wethouder tussentijds met een Nota van Uitgangspunten komt. Dit biedt ons de gelegenheid om in een eerder stadium betrokken te raken bij de afweging tussen de kaders. Dit voorkomt dat pas bij het definitieve ontwerp voor voldongen feiten komen te staan.
Op 27 maart is de raadsvergadering waarin het besluit wordt genomen.