Zand, rietmoeras én een wandelpad

De gemeenteraad van Berg en Dal heeft toestemming gegeven voor zandwinning bij de Ooijse Graaf, een natuurgebied tussen Leuth en Erlecom. Een project waarover omwonenden kritisch zijn. Toch krijgen zij er nu wat voor terug.

Géén wandelommetje
géén ontzanding

K3Delta, de ontzander breidt samen met natuurorganisatie ARK het rietmoeras in de Ooijse Graaf met 20 hectare uit. Dit zorgt voor een klimaatbuffer waar de natuur en de omwonenden van profiteren. En door een aanpassing van het raadsvoorstel op initiatief van D66 is de aanleg van een wandelommetje (in plaats van een doodlopend wandelpad) door het nieuwe natuurgebied nu een harde voorwaarde voor het doorgaan van het project. Zo is voor alle belanghebbenden duidelijk: géén wandelommetje betekent géén ontzanding.

Evenwichtig project

D66 is blij dat het raadsvoorstel is aangepast. Naar onze mening is er nu sprake van een evenwichtig project. Het zorgt weliswaar tijdelijk voor overlast (en daarover zijn goede afspraken gemaakt), maar uiteindelijk profiteren ook omwonenden en de natuur. En laten we ook niet vergeten dat het gewonnen zand nog steeds hard nodig is om huizen te bouwen waar Nederland om zit te springen!