Verenigingen en stichtingen in Berg en Dal komen er weer ‘warmpjes bij’ te zitten

Dankzij een motie van D66 heeft de gemeente Berg en Dal nu een subsidieprogramma voor verenigingen en stichtingen die hun gebouwen willen verduurzamen.

Hoge energiekosten

In het najaar van 2022 stond veel verenigingen en stichtingen in onze gemeente het water aan de lippen vanwege de torenhoge energieprijzen. Een groot deel van de gemeenteraad nam daarom toen een motie aan om verenigingen financieel te ondersteunen in hun energiekosten.

Gebouwen verduurzamen

Bij D66 denken we echter ook graag aan de langere termijn en willen we niet alleen symptomen bestrijden, maar problemen bij de kern aanpakken! Wij schreven daarom nóg een motie, om verenigingen en stichtingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. Ook die motie werd door een groot deel van de raad aangenomen (alleen GroenLinks en VVD stemden tegen). En nu is er dankzij die motie een subsidieprogramma dat afgelopen donderdag (14 december 2023) door bijna de gehele raad is goedgekeurd!

Subsidieprogramma

Verenigingen en stichtingen kunnen binnenkort gratis een professionele energiescan laten uitvoeren. Daarna kunnen ze aan de slag met het isoleren van hun gebouwen en met andere duurzame maatregelen. Per gebouw kunnen zij hiervoor tot 20.000 euro van de gemeente vergoed krijgen (tot een maximum van 55% van de kosten). Ook verenigingen en stichtingen die het afgelopen jaar al gebouwen verduurzaamd hebben, kunnen alsnog de vergoeding aanvragen.
Zo helpen we onze verenigingen en stichtingen niet één, maar heel veel winters door en beperken we de CO2-uitstoot in onze gemeente!