Marktplein Groesbeek

Er is veel te doen over de herinrichting van het Marktplein in Groesbeek: hét centrale ontmoetingspunt van het dorp. Er is inmiddels een voorlopig ontwerp (VO) voor het marktplein gemaakt, maar het college van B&W stelde in de carrousel van 26 januari voor nóg een VO te laten maken. Het plein zou daarin nog véél groener moeten worden, maar er zou ook geen plaats meer zijn voor evenementen. Wij denken dat het allebei kan en staan voor een mooi, groen plein, met ruimte voor festiviteiten, maar niet voor auto’s.

Niet alleen groener,
maar ook mooier

Het Marktplein en de Dorpsstraat zijn aan herinrichting toe. Het college stelt nu voor het plein nog verder te vergroenen dan in het laatste VO, dat hieronder te zien is.

Voorlopig Ontwerp Marktplein Groesbeek

Het voorlopig ontwerp (VO) voor een heringericht Marktplein, zoals op 26 januari 2023 besproken in de Carrousel. Beeld: Gemeente Berg en Dal / Roelofsgroep

Een groener plein is aantrekkelijker en in de zomer minder heet; vanwege het veranderende klimaat is dat letterlijk van levensbelang.

D66 is het daarmee eens, maar vindt dat er te weinig aandacht is voor het uiterlijk van het plein. Vooralsnog bestaat het groen in het VO uit een paar bomen en een paar grasveldjes. Het plein zelf is egaal en donker van kleur, met uitzondering van 24 parkeerplaatsen en een stukje met fonteintjes.

Tijdens de carrouselvergadering van 26 januari hield Marlou een vlammend betoog (vanaf de publieke tribune met applaus ontvangen!), waarin ze aangaf dat het groen wat D66 betreft nog een stuk mooier kan, maar dat ook de bestrating en inrichting van het plein veel beter kunnen: een mooi mozaïek of bestratingspatroon, bankjes, terrasjes, etc. Het plein moet een aantrekkelijke, bruisende ontmoetingsplek worden, waarop Groesbeek trots kan zijn! Ter inspiratie liet Marlou een ‘moodboard’ zien van mooie inrichtings-elementen van andere pleinen:

Het ‘moodboard’ (sfeerimpressie) van verschillende aantrekkelijke inrichtingselementen van pleinen dat Marlou liet zien tijdens de Carrousel. Beeld: Marlou Peters

Wel evenementen,
geen auto’s

Groesbekers geven in overgrote meerderheid aan de evenementen op het plein onmisbaar te vinden. Dat is wat D66 betreft dan ook geen discussiepunt.

We vinden wél dat de geparkeerde auto’s het plein een stuk minder fraai maken en dat rijdende auto’s op het plein en op de Spoorlaan het een stuk minder prettig maken om bijvoorbeeld op een terrasje op het plein te zitten, op het plein te spelen of te wandelen.

Ook ondernemers rondom het Marktplein geven aan dat voor hen parkeren óp het Marktplein geen vereiste is. Marlou citeerde: “Zolang het marktplein een parkeerplaats is, zal er worden geparkeerd. Als het parkeren daar wordt geschrapt en er komt een goede routing naar de omliggende parkeerplaatsen dan zullen mensen daar wel aan wennen. Er zijn een paar ondernemers die per se het parkeren willen behouden, maar we denken dat een ruime meerderheid daar geen moeite mee heeft.

D66 zet daarom in op een Marktplein waar ruimte is voor de feesttent, maar niet langer voor auto’s. (Met, indien nodig, een mogelijke uitzondering voor voertuigen van mensen met een handicap.) De bewegwijzering naar de parkeerplaatsen vlakbij het Marktplein (Houtlaan, parkeergarage Bellevue, achter ALDI / Jan Linders) moet dan wel duidelijker.

Uitkomst van de carrousel

In de carrousel van 26 januari werd uiteindelijk besloten dat er geen nieuw VO hoeft te komen, maar dat de raad (waarschijnlijk in mei) wél de kans krijgt inhoudelijk te reageren op het VO en dan ook aanpassingsvoorstellen kan doen.

D66 zal zich dan, maar ook in de tussentijd, inzetten voor een aantrekkelijke, bruisende ontmoetingsplek zonder ruimte voor auto’s, maar waarop Groesbekers wel naar hartelust Carnaval en Kermis kunnen vieren!