De Wintertuin: wat kan er wél?

De gemeenteraad heeft 2 moties aangenomen over de Wintertuin. Het wel of niet schorsen van het kwijtschelden van de huur en energiekosten leidde tot veel discussie. Dit is het statement dat Hanneke Struijk-Cramer maakte.

Handelen vanuit vertrouwen

“Ik probeer bij ieder onderwerp dat hier besproken wordt, de positieve toon te vinden. En soms is dat best moeilijk! In dit dossier draait het wat ons betreft om hoe de gemeente met inwoners en ondernemers omgaat. Wij willen een overheid die handelt vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen.

De helpende hand

Uit het uitvoerige gesprek dat wij met de Wintertuin Experience hebben gehad, krijgen we de indruk dat ze hun uiterste best hebben gedaan deze exploitatie tot een succes te brengen. En als het dan niet lukt, mede door omstandigheden die buiten de eigen macht liggen, vinden wij het te prijzen dat de gemeente de helpende hand reikt. Zéker omdat het hier gaat om een gebouw met een duidelijke maatschappelijke waarde.

Kijken naar wat wél kan

Had dat eerst aan de raad voorgelegd moeten worden? Was misschien wel beter geweest, gezien de historie van dit monument. Maar dat is niet gebeurd. Hoe nu verder, want terugkijken heeft ons inziens niet veel meerwaarde. Laten we samen met o.a. de exploitant kijken naar wat er wél kan in dit prachtige en tegelijk lastige monument. En misschien komt daar wel uit dat het met de Wintertuin Experience niet gaat. Dat is ook een uitkomst. Dan moet er een ander plan komen. In ieder geval moet wat ons betreft deze plek van ontmoeting, cultuur, historie en natuur voor Baarn behouden blijven. Daarom ondersteunen wij de motie van het CDA die hiertoe oproept en het college dat er de schouders onder zet om tot een goede basis voor de toekomst te komen.”

De tweede motie

Naast de genoemde motie die we mede met het CDA hebben ingediend is ook een tweede motie aangenomen. Met die motie is het college verzocht het besluit tot kwijtschelding van de huur en energiekosten op te schorten. Het college heeft aangegeven dat dat verzoek niet zal worden uitgevoerd Wij hebben tegen deze motie gestemd om ruimte te geven aan het kijken wat er wél kan.

Lees hier de moties onder het kopje 14. Moties over niet geagendeerde onderwerpen:
Vergadering Besluit in de Raad 25-01-2023 Gemeente Baarn (raadsinformatie.nl)