Robert Jan Jonker

Beeld: André Roodhuizen

Robert Jan Jonker (1957) is echtgenoot, vader en opa en gaat per 1 maart 2022 met (vervroegd) pensioen bij zijn huidige werkgever. Hij is lid van D66 sinds 1986 en was in de periode 1990-1993 voor D66 gemeenteraadslid in Utrecht.

  • 66 jaar
  • Rockanje
  • Apeldoorn
  • Hij/hem

Kort na mijn studie milieukunde (halverwege de jaren 80) kwam het rapport van de Verenigde Naties “Onze gezamenlijke toekomst” uit. Hierin kreeg het begrip “duurzaamheid “ voor het eerst handen en voeten. Ik maakte me zorgen over de “grote” milieuproblemen, destijds zure regen, het gat in de ozonlaag en ook toen al de klimaatverandering. “Onze gezamenlijke toekomst” inspireerde me om vanuit mijn kennis maatschappelijk bij te dragen aan oplossingen.

Nu, in 2021/22 is de klimaatverandering nog steeds een grote bedreiging voor onze welvaart. We hebben echt alle duurzame energie nodig die we kunnen opwekken. Maar dat kan alleen als we onze inwoners hier goed bij betrekken, en ook inwoners die het minder hebben profiteren van de lokale opwek van duurzame energie.

Begin jaren 90 was ik gemeenteraadslid in Utrecht en heb ik gemerkt dat je in die rol echt verschil kan maken. 30 jaar later maar nog met volle energie zet ik deze energie graag in voor Apeldoorn.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De heide bij Radio Kootwijk, vanwege de openheid en de rust van de heide, de natuur, het fantastische gebouw en de hostorie die je daar voelt. 

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Apeldoorn, hoofdstad van de Veluwe als aanjager voor het bouwen met hout.
Tijdelijke flexwoningen op lege plekken om alle daklozen een aanvaardbare slaapplaats te geven.
Een nieuw station in Apeldoorn-West met goede OV-verbindingen met Het Loo, Julianapark en Apenheul.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Stappen vooruit in de energietransitie;
  • Inclusie: meer aandacht voor kansenongelijkheid en de positie van mensen met een handicap;
  • Invoering van een burgerberaad als aanvulling op de lokale democratie.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 voelt als familie. Lid sinds 1986 en met velen hoogtepunten en dieptepunten gedeeld. Ik voel me thuis in het sociaal-liberaal gedachtengoed, vrijheid vanuit verantwoordelijkheid en verbondenheid. De aandacht voor democratisering en bestuurlijke vernieuwing, de aandacht voor de medisch-ethische issues als abortus en euthanasie. Kortom, een partij die blijft nadenken en niet vanuit dogma’s. We laten iedereen vrij, maar niemand vallen. En ook dat past bij familie.                                                    

Wat is je favoriete boek? (en waarom?)

Moeilijke vraag, ik probeer de moderne Nederlandse literatuur een beetje bij te houden, maar zolang ik werk nog te weinig tijd om regelmatig te lezen. “De avond is ongemak” van Marieke Lucas Rijneveld vond ik erg mooi door de beklemmende sfeer en de stilistische kwaliteit.                                                  

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Orpheus, optreden van het Bachkoor. Ik ga graag naar theater, maar eerlijk gezegd liever moderne dans en toneel. Dat spreekt voor mij meer zintuigen aan dan alleen muziek.