Vandaag is het Paarse Vrijdag

Ieder jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse vrijdag. Op Paarse Vrijdag draagt men paars om solidariteit te tonen met LHBTIQA+ jongeren en om te pleiten voor een inclusieve samenleving.

Jij mag er zijn

Het Paarse Vrijdag thema van dit jaar is “Jij mag er zijn’ Dat klinkt vrij logisch en een soort van simpel als ik dat  zo opschrijf. Maar dat is helaas niet voor iedereen zo, want jij mag er zijn, maar mag en kun je ook jezelf zijn.

Op Paarse Vrijdag draagt men paars om solidariteit te tonen met LHBTIQA+ jongeren en om te pleiten voor een inclusieve samenleving. Het paarse kledingstuk symboliseert steun voor diversiteit en acceptatie, en moedigt daarnaast de dialoog aan over LHBTIQA+ kwesties, waaronder het verminderen van discriminatie en pesten op scholen.

Sociale veiligheid

Aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school, is een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt en daarnaast ook voor onrust kan zorgen. Paarse Vrijdag kan alleen een succes zijn als iedereen zich ook veilig voelt. Het waarborgen van de sociale veiligheid is daarom van groot belang.

Probeer open te staan voor andere opvattingen, maar bewaak de grenzen van de veilige en respectvolle omgeving die de school nastreeft. Een door iedereen gedragen visie helpt om duidelijk te hebben wat de grenzen zijn binnen jullie opleiding. Communiceer helder over deze visie rondom gender en seksualiteit: Hier mag iedereen zijn wie diegene wil zijn en gaan we met respect om met elkaar.

Voor de leerlingen is een veilig leerklimaat belangrijk, zodat ze op een open manier over deze thema’s kunnen praten. Juist bij de thema’s seksuele diversiteit en genderdiversiteit is dit heel belangrijk. LHBTIQA+ leerlingen voelen zich soms niet geaccepteerd of krijgen te maken met negatief gedrag. Ook hebben sommige  LHBTIQA+leerlingen moeite om hun eigen gevoelens te accepteren.
Corrigeer elkaar of spreek iemand aan, als zij misschien onbewust niet respectvol op anderen reageren. Want voor sommige studenten en medewerkers kan hun achtergrond, religie of thuiscultuur een belemmering zijn om open te zijn over de eigen seksuele en/of genderidentiteit.

Ontwikkel daar bewustzijn voor. Zorg dat je ook hen kunt helpen, bijvoorbeeld oor te verwijzen naar organisaties met specifieke expertise en netwerken.

Steun en laat zien!

Het belangrijkste: ondersteun je eigen LHBTIQA+-netwerken. Faciliteer het ontstaan van pridenetwerken. Steun actief studentenorganisaties en laat je solidariteit zien. Te beginnen op Paarse Vrijdag en vervolgens op alle andere dagen van het jaar!