Jeroen
van de Merwe

Bekijk de vlog van Jeroen over onderwijs en gezonde schoolkantines

Jeroen van de Merwe - Beeld: Pim Folmer

Vader van 2 kinderen (8 en 12) en werkzaam als docent en opleidingscoördinator bij de opleiding Mediavormgever van Scalda.

  • 46 jaar
  • Goes
  • Goes
  • Hij/hem

Onze provincie heeft vele uitdagingen waarvan grotere afstanden afleggen naar werk en school en vergrijzing er een paar zijn. Ik denk dat we in Zeeland onderwijs niet alleen aan gemeentes of de landelijke overheid moeten laten, maar ook als provincie onszelf inzetten voor goed bereikbaar onderwijs.

Ons inzetten om kleine (beroeps)opleidingen en scholen open te houden zodat jongeren relatief dicht bij huis zich kunnen ontwikkelen. En naast opleidingen die belangrijk zijn voor de regio ook ruimte houden voor opleidingen waarmee we kunnen zorgen dat alle jongeren in Zeeland een opleiding kunnen volgen die bij hen past zonder grote afstanden af te moeten leggen.

Onderwijs relatief dichtbij kan er ook voor zorgen dat jongeren in Zeeland blijven. Laten we zorgen dat we in Zeeland genoeg kunnen bieden aan jongeren om zichzelf te kunnen zijn, zichzelf te ontwikkelen en om een leven op te kunnen bouwen in Zeeland.

Motivatie om
politiek actief te zijn?

Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest en volgde alles wat met politiek te maken had. Sinds 2015 ben ik lid van D66. Een aantal jaar ben ik actief geweest bij de fractie in Goes en in 2018/2019 was ik campagnecoördinator voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Ik ben lid van D66 om meer te doen dan alleen maar roepen aan de zijlijn. Betrokken zijn in een partij als D66 is laagdrempelig. In een politieke partij kun je meepraten op een congresdag en bijvoorbeeld meestemmen over (onderdelen van) het verkiezingsprogramma.

Maar er is zoveel meer. Al snel ontdek je dat er veel mensen nodig zijn om goed mee te praten en beslissen in het openbaar bestuur. Ik heb gemerkt en ervaren dat er heel veel werk wordt verzet achter de schermen. Werkbezoeken, gesprekken voeren, stukken lezen, luisteren naar sprekers, een mening vormen, intern discussiëren en je mening waar nodig herzien. Daarna standpunten uitwisselen in een raads- of Statenzaal. Daarna worden vaak moties en amendementen voorbereid, rondgestuurd en bediscussieerd. Pas als allerlaatste zit de beslissing, hetgeen wat zichtbaar is voor inwoners.

Ik wil graag proberen inzichtelijk te maken wat er allemaal gebeurt op de achtergrond en in het voortraject. Ik ben er van overtuigd dat we daarmee ook iets meer vertrouwen en draagkracht kunnen winnen bij inwoners.

Wat is voor jou het belangrijkste punt uit het verkiezingsprogramma en waarom?

De punten over het mbo (en eigenlijk het hele hoofdstuk 10 over Jongeren en Onderwijs 🙂 ). Het mbo verdient meer aandacht in onze provincie. Mbo-ers zijn hard nodig in de energietransitie. Het is dus belangrijk om deze mbo-ers goed op te leiden en daarnaast ook in onze provincie te houden.

Waar kom je graag in de provincie?

Neetje Jans, bij de Oosterscheldekering. Wanneer je vanaf Neeltje Jans richting Kamperland rijdt, heb je op een bepaald moment een schitterend zicht op de kering. Je ziet daar het water aan beide zijdes, stromen van of naar zee. In een beeld zie je daar de potentiële kracht van de zee.

Welke kansen zie jij voor Zeeland?

Zoals ik hierboven al beschreven heb denk ik dat er grote kansen nog liggen op het gebied van onderwijs en zodanig naar onze voorzieningen kijken dat jongeren hier graag willen en kunnen blijven. We kunnen meer in onze provincie dan toeristen een prettig verblijf geven. We moeten in Zeeland veel meer een rol pakken in de energietransitie op het gebied van wind, zon en water en zorgen dat alle onderzoek op deze terreinen ook hier plaatsvindt. We hebben Vlissingen met regelmatig de meeste zonuren van het land, een betere plek kan ik me niet indenken. Dat zelfde geldt wat mij betreft voor kernenergie. Als er dan toch een of meer centrales moeten komen, dan moeten we ook het onderzoek naar kernenergie en het afval naar Zeeland halen. Alleen met meer onderzoek komen er betere versies van kerncentrales en kunnen we zoeken naar een oplossing voor ons kernafvalprobleem.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is een vereniging en partij voor iedereen. Waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is een vereniging van mensen die vooruitkijken, vooral de positieve kant van dingen bekijken.  Denken in mogelijkheden in plaats van beren op de weg. Dat vind ik heel erg D66.
 
De aandacht voor diversiteit in mensen neem ik ook mee naar mijn werk. Mijn studenten komen ook in allerlei soorten en maten en zitten soms vast in patronen die in de samenleving gebakken zitten. Daarover praten gaat makkelijker door alle voorbeelden die ik voorbij zie komen bij D66.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Afgelopen September was ik weer bij Film By The Sea bij CineCity in Vlissingen. Zelf kom ik er graag, maar deze keer hebben we onze studenten meegenomen naar een onderdeel op het festival: Movies that Matter. Samen een film kijken en nabespreken met kenners en met elkaar in gesprek over wat we gezien hebben.

We hebben deze keer The Peanut Butter Falcon gekeken. Thema’s bij deze film: inclusie, discriminatie en vooroordelen.

Aanrader!