Heb aandacht voor kwaliteit van leven en kwetsbare groepen
Te hoge verwachtingen van individuele mensen hebben helpt niet. Er is juist aandacht nodig voor het vergroten van de kwaliteit van leven (je huis isoleren levert gewoon een comfortabeler huis op). En juist ook aandacht voor andere problemen die nu voor sommigen acuut zijn.
- Wonen, werken en rondkomen. Zoals het tekort aan betaalbare en geschikte woningen. Of te weinig inkomen om van rond te komen en goed mee te kunnen doen in de samenleving. Mensen maken zich wel degelijk zorgen over het klimaat en zijn bang dat de klimaatmaatregelen de kosten voor levensonderhoud laten stijgen. Mensen die nu al moeilijker kunnen rondkomen zijn extra kwetsbaar. Subsidieregels lijken vooral bedoeld voor mensen die het sowieso al beter hebben (eigen huis bezitters, elektrische autorijders). Mensen die moeilijk kunnen rondkomen betrekken is een belangrijke opgave.
- Lasten eerlijk delen. Klimaatbeleid is niet los te zien van de bredere kwaliteit van leven. Het werken aan een klimaat neutrale samenleving gaat samen met opgaven rond inkomen en bestaanszekerheid, inclusie, sociale samenhang, rechtvaardige verdeling en het voorkomen van nog meer ongelijkheid. Beleid heeft niet voor iedereen een gelijke uitwerking. Sommige groepen zijn extra kwetsbaar. Een kleine verandering kan voor hen grote negatieve (of positieve) gevolgen hebben. Initiatieven vanuit de samenleving moeten we omarmen. We moeten zorgen voor echte inbreng vanuit inwoners heel vroeg in de beleidsontwikkeling, geen kant en klare plannen presenteren. Laten we het vooral met elkaar hebben over de samenleving die we willen zijn. Waarbij we erop letten dat de lusten en lasten van het klimaatbeleid eerlijk verdeeld worden.