Betaalbare woningen in de kernen
3.1 betaalbare woningen in de kernen
- We maken werk van nieuwe woningen en maken zowel gebruik van inbreiding als uitbreiding. We trans- formeren leegstaande winkel- en kantoorpanden en braakliggende terreinen versneld tot woningen en we ontwikkelen het gebied tussen de Schaapsdijkweg en de Klagenfurtlaan tot een vernieuwende en natuurinclusieve woonwijk. We laten de rode contouren los voor belangrijke bijdragen om problemen op de woning- markt op te lossen.
- We halen waar mogelijk woningbouwplannen op het Kazernekwartier verder naar voren. We starten zo snel mogelijk óók met nieuwbouw aan de noordzijde van het gebied. Het Kazernekwartier wordt niet alleen een plek om te wonen. We benutten het unieke karakter van het erfgoed om er een culturele hotspot van te maken, inclusief horeca, onderwijs en winkelvoorzieningen. Het kazernekwartier dient een integraal onderdeel van Blerick.
- Of het nu in Belfeld, Lomm of Velden is: jongeren moeten, als ze dat willen, kunnen blijven wonen in het dorp waar ze zijn opgegroeid. We geven ruim baan aan kleinschalige woningbouwinitiatieven in de dorpen in onze gemeente en we ontwikkelen een nieuwe woonwijk aan de Baarlosestraat/Tangweg in Hout-Blerick.
- We werken in de hele gemeente aan gemengde en diverse wijken. We maken beleid om segregatie actief tegen te gaan. We streven naar een evenwichtige mix in de bestaande wijken tussen dure koopwoningen, betaalbare koopwoningen, middenhuur en sociale huur. Nieuwbouwwijken bouwen we volgens het 30-30-40-principe: 30% sociale huur, 30% middenhuur en 40% koopwoningen in hoog en laag segment.
- Middenhuur is een aantrekkelijke optie voor starters en senioren. Daarom maken we werk van meer middenhuur. Dat doen we door oftewel afspraken te maken met woningcorporaties oftewel op specifieke locaties heel duidelijke privaat- en publiekrechtelijke afspraken te maken met investeerders en ontwikkelaars voor appartementen in de vrije sector.
- We pakken de regie op onze woningmarkt. Alleen op specifiek daarvoor aangewezen locaties staan we investeerders of beleggers toe om op onze voorwaarden huurwoningen te realiseren. Op alle andere (nieuw- bouw)locaties onderzoeken we mogelijkheden om een zelfbewoningsplicht in te voeren om starters te helpen en beleggers te weren.
- We houden de bestaande sociale huurvoorraad in stand. We zoeken samen met woningcorporaties naar mogelijkheden om scheefwoners door te laten stromen naar middenhuur.
- We gaan met de woningcorporaties om tafel om met ze in gesprek te gaan over hoe wij ze beter kunnen faciliteren in hun plannen. Hiermee geven we hen de kans om locaties te ontwikkelen die niet eerder in beeld waren bij de gemeente.
- We maken ruimte voor alternatieve en experimentele woonvormen. We wijzen plaatsen aan waar mensen vrijheid krijgen om eigen plannen te ontwikkelen. We maken ruim baan voor collectief particulier opdrachtgeverschap.
- Starters hebben het onevenredig zwaar op de woningmarkt. We onderzoeken mogelijkheden voor een moderne variant van Premie D-woningen, specifiek gericht op starters, waarmee starters met financiële hulp van de gemeente een woning kunnen kopen. We houden de startersleningen daarbij in stand.
- Venlo is een sterke gemeente met actieve en bruisende dorpen. Iedereen die in zijn dorp wil blijven wonen, kan dat, omdat de belangrijkste faciliteiten aanwezig zijn. D66 wil inwoners van alle wijken en dorpen ondersteunen, maar ook zelf regie geven. Zodoende kunnen inwoners zelf bepalen waar zij in hun dorp of wijk in willen investeren.
- We huisvesten arbeidsmigranten op een humane manier. We nemen daarbij de aanbevelingen van het rapport-Roemer onverkort over, zoals dat werkgever en woningverhuurder gescheiden moeten zijn. Voor short-stay arbeidsmigranten vinden we het acceptabel om buiten de bestaande stedelijke kern huisvesting te zoeken. Voor mid-stay en long-stay willen we arbeidsmigranten zoveel mogelijk integreren in de Venlo- se samenleving. We hanteren een maximum van 250 arbeidsmigranten per locatie. Dit is in het belang van zowel de arbeidsmigrant zelf als de diversiteit van een wijk.