Na vragen D66Velsen meer urgentie landelijke regelingen tegengaan energiearmoede

Het ondersteunen van inwoners die kampen met energiearmoede door het toepassen van energiebesparende maatregelen zou een topprioriteit moeten zijn. Na onderzoek en raadsvragen van Mike Rijkers van D66Velsen blijkt dat de gemeente kansen laat liggen. Goed dat het nu wel de juiste aandacht krijgt, maar het is pijnlijk dat het college dit eerder niet met voldoende gevoel voor urgentie heeft opgepakt.

Interview met Mike Rijkers over Energiearmoede in Velsen

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Aanpak Energiearmoede een specifieke uitkering

Het Rijk heeft eind 2021 vanuit de Aanpak Energiearmoede een specifieke uitkering (SPUK) aan gemeenten aangekondigd dat bedoeld is om “de energierekening van huishoudens die kampen met energiearmoede nog voor komende winter te verlagen.” Begin 2022 is de eerste 150 miljoen euro uitgekeerd en in juli de tweede 150 miljoen euro samen met een extra uitkering van 68,5 miljoen euro voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma.

Inmiddels worden de dagen korter, daalt de temperatuur en stijgt langzaamaan ook het energieverbruik. De regeling is ruim een jaar geleden aangekondigd en de gemeenteraad van Velsen heeft hier in november 2021 nog een motie over aangenomen. Op de website van de regeling van het Rijk staan allerlei voorbeelden van gemeenten die inwoners hebben kunnen helpen met energiecoaches, jongeren die opgeleid worden tot energieambassadeurs enzogenaamde ‘fixbrigades’. Gemeenten bepalen zelf waar ze het geld aan kunnen uitgeven en daarom sluiten veelal aan bij een bestaande aanpak, zoals voortgekomen uit de RRE en RREW.

1.1 miljoen voor Velsen

Uit raadsvragen van D66Velsen blijkt er € 1.137.042 aan gemeente Velsen is uitgekeerd. € 803.068 voor de Aanpak Effect Energiearmoede en € 333.974 voor het Nationaal isolatieprogramma. Het is meerdere gemeenten wel gelukt om inwoners te helpen met jongeren die opgeleid worden tot energieambassadeurs en zogenaamde ‘fixbrigades’, maar dat de gemeente Velsen een jaar later nog aan het onderzoeken is hoe ze het kunnen aanbesteden.

Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat het college het nu wel versneld wil oppakken, maar dat het wel aanbesteed moet worden. D66 Velsen is er blij mee dat het nu wel de juiste aandacht krijgt, maar het is pijnlijk dat het college dit eerder niet met voldoende gevoel voor urgentie heeft opgepakt.