Laat iedereen vrij, maar niemand vallen

Natuurlijk tekenen wij zaterdag 5 maart het Regenboog Stembus Akkoord. Dat betekent dat wij ons inzetten voor een diverse en inclusieve gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken of welke grond dan ook.  

Eerste COC café in The Circle Veenendaal op 18 mei 2022

Beeld: Tom Vogels

Vanzelfsprekend

Voor D66 Veenendaal is het akkoord een vanzelfsprekendheid en een hele goede gids voor de gemeente in het kader van LHBTIQ+ kwesties. Helaas is een dergelijk akkoord als dit nog steeds zó nodig. Uit het onderzoek van SCP in 2021 blijkt dat het welzijn van LHB-jongeren fors achterblijft op dat van heterojongeren. LHB-jongeren kampen vaker met slaapproblemen en problematisch gebruik van sociale media en voelen zich bijna drie keer zo vaak ongelukkig als heteroseksuele jongeren. Corona heeft daar zeker niet bij geholpen.

Verder bouwen

Ook in Veenendaal kunnen wij nog heel veel betekenen. De gemeente Veenendaal heeft in de periode 2014 – 2018 een aantal belangrijke eerste stappen gezet. Veenendaal startte met het hijsen van de Regenboogvlag, Bas Leijgraaff organiseerde een Rainbow walk en er werd een Coming Out day georganiseerd. In de periode tot 2022 kwam daar ook de paarse vrijdag bij op sommige scholen in Veenendaal. Op deze lijn wil ik als D66-er (kandidaat nummer 2) verder bouwen en ervoor zorgen dat de gemeente een pro actieve houding heeft op dit dossier. Concreet wil D66 Veenendaal zich
inzetten voor de aanpak van discriminerend geweld, het hebben van een goed aanspreekpunt bij de politie, dat er voldoende deskundigheid is, dat scholen hun best doen om acceptatie te bevorderen, dat het aantal deelnames aan paarse vrijdag wordt vergroot, dat initiatieven van Veenendalers zoals Rainbow walks en diversiteit-cafés gefaciliteerd worden en steun krijgen, dat er safe places zijn, dat LHBTI- genezingstherapieën en/of verborgen praktijken tegen worden gegaan en ga zo maar door.

Beeld: D66 Veenendaal

COC-café

Er is nog zoveel te doen, iedereen moet zich echt vrij kunnen voelen! Daarom nodigen wij iedereen uit die zich betrokken voelt om op woensdag 18 mei 2022 het eerste COC-café in Veenendaal in The
Circle Veenendaal
bij te wonen en met ons te vieren. De datum is gekozen rondom de internationale dag van de culturele diversiteit (21 mei) en de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo, Bi-, Trans- en Interseksefobie (17 mei). Voel je vrij en welkom!

Oekraïne

In het licht van vrijheid gaan speciale gedachtes uit naar de Oekraïense bevolking die zwaar lijdt onder de gevolgen van de Russische inval in het land. Voor kwetsbare groepen zoals LHBTI-personen levert de oorlog specifieke problemen op. Volgens het COC kunnen zij niet rekenen op onderdak of steun van familie omdat president Poetin heeft laten doorschemeren het specifiek gemunt te hebben op progressieve krachten zoals de LHBTI-beweging. Het COC is een crowdfundingsactie gestart, de link vind je hier:

Doneer nu voor LHBTI personen in Oekraïne! – COC Nederland COC Nederland