D66 neemt initiatief tot eerste COC-Café in Veenendaal

Maud Veraar en Robin Palma bij de ondertekening van het Regenboog stembusakkoord. Rechts Laura van Nieuwenhuize van het COC Midden Nederland. - Beeld: Daphne Kroon

Het eerste COC-Café wordt woensdag 18 mei om 19.30 uur in Veenendaal gehouden. Tijdens dit café moeten LHBTI-acceptatie in Veenendaal centraal staan. Initiatiefnemers zijn Maud Veraar-Diepeveen en Robin Palma, respectievelijk raadslid en commissielid namens D66 Veenendaal.

Meer dan een handtekening

Zij organiseren deze avond naar eigen zeggen ‘omdat er volgens hen nog het nodige te verbeteren valt in Veenendaal op het gebied van jezelf kunnen zijn als je homo, lesbo, bi, trans of intersekse bent’.

We wilden meer doen dan alleen ergens een handtekening zetten
Het idee voor het COC-café ontstond eerder dit jaar, toen het COC langskwam voor het ondertekenen van het Regenboog-stembusakkoord. Maud Veraar-Diepeveen en Robin Palma – beiden op de kandidatenlijst van D66 – voelden direct de noodzaak om meer te doen. Veraar-Diepeveen: ,,In aanloop naar het tekenen van het stembusakkoord hadden we allebei het gevoel dat we meer wilden doen dan alleen ergens een handtekening zetten. Er is meer inzet nodig om een echt inclusieve samenleving te verwezenlijken. Het COC-Café is hierin een mooie eerste stap”.

OVER TOT ACTIE Tijdens het café zijn naast het COC dan ook alle politieke partijen van Veenendaal, de jongerenraad en andere betrokkenen uitgenodigd. Palma vertelt: ,,We hebben vlak voor de verkiezingen met maar liefst zeven partijen het stembusakkoord ondertekend. Nu is het tijd om van handtekening naar actie over te gaan. We hopen samen met alle betrokkenen tot een aantal concrete plannen te komen om Veenendaal nog inclusiever te maken, tot een plek waarin echt iedereen zich thuis voelt en zichzelf mag en kan zijn.”

Voorzitter van COC Midden Nederland Laura van Nieuwenhuize zal een eerste aanzet doen tijdens een vraaggesprek. Uiteraard zullen de aanwezigen actief bij het gesprek betrokken worden. De avond begint echter met live muziek door Rob Verboom. Hierna vertelt Robin meer over jezelf zijn in Veenendaal via een ‘spoken column’. Tijdens deze column neemt hij persoonlijke verhalen mee van andere LHBTI’ers die hij de heeft gesproken. Na het programma is er gelegenheid om na te borrelen, kennis te maken en natuurlijk dieper over het onderwerp in gesprek te gaan. Iedereen is welkom om langs te komen in The Circle in Veenendaal.