Duurzame opwek
Onze gemeenteraad heeft zich verbonden aan het idee van een energie-neutrale gemeente. Dit betekent dat we onze CO2-uitstoot terug brengen en de opwek van duurzame energie gaan versterken. Uiteraard zijn zonnepanelen op dak hierbij belangrijk. Ook onze gemeente heeft op het gemeentehuis en meerdere sporthallen zonnepanelen liggen. Maar daarmee komen we er nog niet. De Raad stemde afgelopen jaar al in met meerdere projecten voor zonnevelden. Ook maakte wethouder Karin Oyevaar werk van het initiatief voor een zonnelint langs de A12, samen met Rijkswaterstaat en andere omliggende gemeenten. Op 13 december besprak de raad de kaders voor toekomstige zonnevelden. Hierbij ging het gesprek over hoe we meer ruimte kunnen geven voor maatschappelijke initiatieven, maar daarover was nauwelijks een groot verschil van mening tussen fracties. Wel was er discussie over windmolens. Hierover denken fracties erg verschillend.
Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Open dienden een motie in om windenergie toe te voegen aan het gemeentelijk beleid. Voor D66 is dat idee op zichzelf geen enkel probleem, maar de discussie over windmolens stimuleert vooral verdeeldheid in de raad en dat werkt vooral tegen. Daarom hebben we er geen steun aan gegeven. We willen als D66 namelijk vol inzetten op het boeken van resultaten rond klimaat en energietransitie. En die resultaten boeken we nu in zonne-energie, warmtenetten en het stimuleren van isolatie. De fractie koos voor het idee “geen politiek gedoe, nu eerst resultaten boeken”.
De raad stelde ook de voorkeursmethode ontwikkeling zonnevelden vast Tot een paar dagen voor de raad waren er 2 verschillende Amendementen die geen meerderheid hadden. Na inzet van D66 is er tot één amendement gekomen waar BVH lokaal de basis voor had gelegd. Samengevat, we kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak waar zonnepanelen goed worden ingepast in landschap met meervoudige ruimte gebruik, maximaal lokaal eigenaarschap en sterk sturen op voortgang dat we onze duurzame energie doelen halen. In gebiedsgerichte aanpak staat het gebied centraal en wordt er met omgeving gekeken wat er allemaal in gebied gedaan kan worden. Er worden meerdere opgaven gecombineerd naast duurzame energie opwek.