Fractieupdate mei 2024

Afgelopen maand was er een vol debatten, mijlpalen, zon, regen en een meireces. Lees in deze fractieupdate over de agent of change, het parkeerdebat, het burgerberaad over de jaarwisseling en waarom standplaatshouders nu wél een extra bankje bij hun kraampje mogen neerzetten!  

Agent of change

In april was ons raadslid Dirk-Jan van Vliet te horen op NPO Radio 1. D66 wil horecaeigenaren namelijk gaan beschermen tegen klachten over geluidsoverlast door nieuwe inwoners. Hier zijn nu nog geen regels voor. Dirk-Jan: “Tegen de excessen als schreeuwen in een portiek moet worden opgetreden, maar ik vind het onrechtvaardig dat nieuwkomers vaak klagen over mensen die rustig napraten op straat. Hier moeten wij uitbaters beter tegen beschermen.” Hier heeft D66 schriftelijk vragen over gesteld, die binnenkort in de gemeenteraad worden besproken.   

Parkeren

Afgelopen raadsvergadering werd er gedebatteerd over de uitrol van betaald parkeren. D66 is vóór betaald parkeren, mits het daadwerkelijk bijdraagt aan de mobiliteitstransitie. Parkeerbelasting moet een middel zijn, niet een doel op zich. Met ons aangenomen amendement ‘Meten is weten’ wordt betaald parkeren in wijken als Overvecht Noord en Vleuten-De Meern pas ingevoerd als er wordt aangetoond dat het écht bijdraagt aan duurzamer reizen. Neem ook vooral een kijkje op onze Q&A over betaald parkeren.   

Burgerberaad

Voor het eerst heeft een groep gelote Utrechters tijdens een burgerberaad meegedacht over de toekomst van de jaarwisseling in Utrecht. D66 is groot voorstander van burgerberaden, want het geeft bewoners de kans mee te denken over onze stad en een actieve rol te spelen in besluitvorming. De gemeenteraad heeft het advies van het Burgerberaad, onder andere een afsteekverbod voor particulieren in de stad, overgenomen. Op naar het volgende burgerberaad!

Standplaatsen

Als laatste werd het nieuwe selectiesysteem voor standplaatsen besproken in de raadsvergadering van 25 april. Het debat was het slotstuk van een lang traject over nieuwe regelgeving, waardoor standplaatshouders na een aantal jaren opnieuw geselecteerd moeten worden.. Met dit debat is er voor bijvoorbeeld broodjesverkopers, of sommige bloemenverkopers met stalletjes in de openbare ruimte, duidelijkheid gekomen over de nieuwe regels. In de komende tijd zal een selectieronde plaatsvinden, waardoor er voor de betreffende ondernemers een spannende tijd aanbreekt. Ralph Peters diende in het debat een motie in om de sfeer en gezelligheid van standplaatsen te verhogen. De wethouder heeft deze motie overgenomen. Hiermee krijgen standplaatshouders de mogelijkheid een bankje of een plantje neer te zetten, zodat klanten hun broodje ook zittend kunnen opeten!