Nigtevecht behoudt zijn buurtsuper na succesvolle dorpslobby

Twee maanden nadat D66 Stichtse Vecht het gemeentebestuur opriep een overname van de laatste Nigtevechtse winkel door de sociale supermarktketen Centerrr mogelijk te maken, kwam vandaag het verlossende woord uit het gemeentehuis in Maarssen. De gemeente gaat bij Centerrr werkervaringsplekken en begeleiding inkopen voor inwoners in de bijstand, waardoor de nieuwe winkeleigenaar zijn businesscase in Nigtevecht rond krijgt en de overname doorzet. Nigtevecht behoudt hierdoor zijn enig overgebleven winkel.

Twee medewerkers aan het werk in de 'sociale' supermarkt Centerrr

Beeld: Centerrr

Het besluit van wethouder Maarten van Dijk heeft tot grote blijdschap en opluchting geleid in Nigtevecht, waar een actieve groep dorpsbewoners o.l.v. Patty Weber van Dorpskamer Nigtevecht, flink heeft gelobbyd om de overname mogelijk te maken. Lange tijd was het namelijk onzeker of  Gerrit Pas, de ondernemer achter Centerrr, zijn overnameplannen kon doorzetten. Om zijn businesscase rond te krijgen was het voor de ondernemer essentieel dat de gemeente re-integratie- of dagbestedingstrajecten bij hem zou afnemen. In eerste instantie reageerden ambtenaren afhoudend op het verzoek van Pas om met hem samen te werken. Daarna kwam er echter een stevige lobby los vanuit de dorpsbewoners, waarna D66 het onderwerp met steun van o.a. PvdA en CDA op de politieke agenda zette.

Sociale supermarkt

Centerrr is een supermarktketen die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen met gemeentelijke subsidie op maat gesneden leer-/werktrajecten of zinvolle dagbesteding aangeboden in een normale werkomgeving. De dorpsbewoners kunnen voor hun dagelijkse boodschappen gewoon om de hoek terecht. Zo wordt er een win-win situatie gecreëerd. Gerrit Pas is blij dat hij vanaf januari de Nigtevechtse buurtsuper als negende vestiging aan zijn winkelketen kan toevoegen. ‘Wij hebben nu al acht vestigingen van Limburg tot Friesland. Veelal in dorpen waar commercieel geen ruimte meer is voor een supermarkt. Doordat gemeenten ons inhuren om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding te geven, krijgen we ons businessmodel rond. De situatie als in Nigtevecht is wat dat betreft op ons lijf geschreven, want er zijn daar de afgelopen jaren verschillende commerciële overnamekandidaten van de supermarkt afgehaakt. Met de toezegging van de gemeente om re-integratietrajecten af te nemen, durven we de overname nu echt aan.’
De overname van de buurtsuper door Centerrr betekent dat de kern Nigtevecht zijn laatst overgebleven winkel behoudt. Jarenlang zocht de huidige uitbater Hans van den Bosch, die inmiddels 71 is, tevergeefs naar een overnamekandidaat. Dat hij op 1 januari zou stoppen, stond al een tijdje vast. Met de overeenkomst tussen de gemeente en Centerrr blijft de winkel nu toch behouden voor het dorp. De gemeente gaat de overeenkomst aan voor een periode van drie jaar. Inwoners kunnen voor 3, 6 of maximaal 9 maanden werkervaring opdoen in de winkel van Centerrr, met als doel om vervolgens uit te stromen uit de bijstand. Daarnaast kan de gemeente de winkel gebruiken voor eigen projecten, zoals het organiseren van bijeenkomsten of aanvullende trajecten.

Mes snijdt aan twee kanten

Kandidaats-raadslid voor D66 en Nigtevechter Rens Ulijn agendeerde het onderwerp in september bij het D66- campagneteam van Stichtse Vecht dat werkt aan een terugkeer van D66 in de Stichtse Vechtse gemeenteraad na de verkiezingen van maart volgend jaar. Ulijn is enorm blij dat door de krachtige lobby vanuit het dorp de winkel voor Nigtevecht behouden blijft. ‘Er was enorm veel energie in het dorp om de overname door Centerrr mogelijk te maken. We zijn met een diverse groep betrokken Nigtevechters o.l.v. Patty Weber verschillende keren bijeengekomen in de Dorpskamer voor overleg. Met deze groep hebben we een brandbrief naar de burgemeester gestuurd en hebben we samenwerking gezocht met verschillende politieke partijen. Ik vind het prachtig om te zien dat zo’n actieve dorpslobby dan zijn vruchten afwerpt, want de buurtsuper is voor Nigtevecht echt heel belangrijk. Oudere en niet-mobiele dorpsgenoten zijn voor hun dagelijkse boodschappen aangewezen op deze voorziening. Maar ook de rol die een winkel speelt als informele ontmoetingsplaats voor Nigtevechters is niet te onderschatten. Daarnaast is het natuurlijk ook heel mooi dat er met de komst van Centerrr werkgelegenheid gecreëerd wordt voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Dit mes snijdt dus echt aan twee kanten.’