Windturbines in Stichtse Vecht…
D66 kiest voor eigen regie

Op 1 juli 2025 besprak de gemeenteraad de motie “Normenkaders windturbines” van Lokaal Liberaal. De motie werd uiteindelijk verworpen vanwege procedurele bezwaren, maar D66 stemde vóór. Wij vinden namelijk dat een eigen, juridisch houdbaar normenkader de beste kans biedt om onze inwoners te beschermen tegen ongewenste windontwikkelingen.

Provinciale plannen versus RES‑afspraken

Het provinciebestuur bereidt een aanwijzingsbesluit voor om windturbines binnen onze gemeentegrenzen mogelijk te maken. D66 verzet zich daartegen, omdat we de RES‑afspraak – wél zon, géén wind – overeind willen houden. De motie van Lokaal Liberaal vroeg het college om zélf strikte lokale normen op te stellen, zodat Stichtse Vecht de spelregels bepaalt voordat de provincie dat doet.

Procedurele bezwaren: waarom de motie strandde

Tijdens het debat bleek dat veel fracties de motie te ambitieus vonden voor een vreemd‑aan‑de‑agenda‑voorstel. De motie bevatte bovendien een omvangrijk pakket aan informatie en keuzes die in zo’n korte tijd onmogelijk allemaal zorgvuldig konden worden behandeld of op waarde geschat. Sommige raadsleden stelden daarom voor om de opdracht te beperken tot een verkennend onderzoek; voor zo’n beperkte vraag had vrijwel zeker een meerderheid kunnen worden gevonden, maar de indieners van de motie wilden dat voorstel niet overnemen. Daarnaast wees men erop dat een robuust normenkader eerst in de commissie besproken moet worden.
Deze argumenten vormden uiteindelijk voor een meerderheid reden om de motie niet te steunen.

Toch vóór: drie redenen waarom D66 de motie steunde

Normen geven duidelijkheid: wanneer vinden we een project acceptabel en wanneer niet. Die helderheid is precies de reden waarom D66 het gesprek over normenkaders wil voeren.
D66 koos er daarom om vóór te stemmen. Ten eerste willen we de belangen van onze inwoners zo direct mogelijk vertegenwoordigen; zonder eigen normen ligt de regie volledig bij provincie. Ten tweede voelen we ons gebonden aan het coalitieakkoord waarin staat dat we de RES‑afspraken uitvoeren. Een lokaal kader is een middel om die belofte waar te maken. Ten slotte streven wij naar een gefaseerde aanpak: eerst onderzoeken wat haalbaar is, vervolgens de zware onderzoeken uitvoeren. Zo houden we het proces realistisch en uitvoerbaar.

Volgende stappen:
verkenning door wethouder Polman

Ondanks de verwerping van de motie bleek er brede steun voor een verkenning naar een lokaal normenkader. Wethouder Polman (D66) heeft toegezegd dat het college onderzoekt welke juridische mogelijkheden er zijn en wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. D66 zal de voortgang nauwlettend volgen zodat we lokale regie behouden en trouw blijven aan onze belofte: duurzame energie met oog voor gezondheid van onze inwoners.

Denk mee!

Heb je vragen of ideeën over de energietransitie in Stichtse Vecht? Stuur een e‑mail naar [email protected]. Ben je lid van D66? Dan ben je van harte welkom bij onze fractievergaderingen om mee te praten.

Beeld: Gemeente Stichtse Vecht