Woningaanbod op orde
- Er liggen plannen voor ruim 10.000 nieuwe woningen tot 2040. Dat betekent een forse groei van onze stad. We willen dat voortvarend aanpakken. Tegelijk willen we tijdens de verbouwing rekening houden met overlast voor bewoners (bouwlogistiek, omleidingen) zodat de stad niet vastloopt en leefbaar blijft.
- Daarbovenop komt geen extra nieuwbouw in Rijswijk, om woon- en leefkwaliteit te behouden. Met de huidige plannen zijn ook de grenzen aan hoogbouw in Rijswijk bereikt. Voor de toekomst moet gekeken worden naar het aanpakken van de leefbaarheid en het voldoen aan de moderne normen voor de bestaande wijken.
- Er wordt in de groene zones niet méér gebouwd dan in de huidige plannen is vastgelegd. Wanneer het TNO-terrein vrij komt wordt hier ruimte geboden voor groen en een natuurlijk landschap, mogelijk in combinatie met recreatie en (water)sportvoorzieningen..
- Rijswijk sluit een woonpact met omliggende gemeenten om daarmee de balans tussen voldoende woningen, groen en leefbaarheid in de regio te kunnen waarborgen.
- We willen een divers woningaanbod in Rijswijk, zowel koop als huur. Zodat iedereen een passende woning kan vinden. Waarbij goede doorstroming mogelijk is en wordt gestimuleerd, ook in de eigen wijk.
- Foute speculatie van woningen gaan we actief aanpakken, zoals (nieuw)bouw die wordt opgekocht en omgezet in huurwoningen. Via een zelfbewoningsplicht met een anti-speculatiebeding en het tegengaan van verkamering.
- Voor de naoorlogse wijken met portiekflats komen integrale toekomstplannen van corporaties, gemeente en bewoners samen. Wijkgericht met een juiste mix van renovatie, (sloop-)vernieuwbouw en aandacht voor leefbaarheid (groen, verkeer, voorzieningen, sociale cohesie).
- Meer leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woningen. Met mogelijkheid van klus-woningen zoals de Koopmansstraat.