Leven in een groene stad
- Meer bomen en planten in Rijswijk, ook tegen hittestress. Denk aan opgroeibossen, tiny forests. Elke nieuwe inwoner ontvangt als welkom een boompje of struik voor eigen woonomgeving, tuin of balkon.
- Minder verstening, meer groen in wijken. Waar het kan asfalt en tegels vervangen door gras en ander groen, te starten in meest versteende wijken. Stimuleren van groene tuinen in plaats van tegeltuinen. Vergroening van speeltuinen.
- Vergroening van schoolpleinen inclusief school- en buurtmoestuinen. Samenwerking versterken van scholen met boeren uit de omgeving voor voedingslessen.
- Vergroening bedrijven: groene daken, natuurinclusieve bedrijfspanden. Groene en duurzame bedrijventerreinen. Informatie hierover via ondernemerscontactpunt.
- Buurtacties voor eigen bomen en heesters financieel steunen. Adoptie van boomspiegels, bloemenperken en groenstroken mogelijk maken.
- Bescherming van monumentale, karakteristieke bomen, zoals de kastanje aan de Oranjelaan.
- Rijswijk doet mee aan het Nationale Park Hollandse Duinen (strandwal) en het plan voor de groen-blauwe Vlietzone.
- Er komt een Strandwalpad van Oud Rijswijk naar Park Overvoorde.
- Onze groene parels koesteren en aantrekkelijker maken. Dit zijn de landgoederenzone, Wilhelminapark en Elsenburgerbos. Daar verder verbeteren van biodiversiteit, meer doe-groen. Versterken van verbinding tussen groene zones, zoals gebeurt met vleermuizenroutes.
- Goed waterbeheer door gemeente samen met Hoogheemraadschap. Verbetering van waterkwaliteit in vaarten, sloten en in het Wilhelminapark.
- Educatiebordjes: route met uitleg over natuur en cultuur in Rijswijk.
- Goede opvang van (wilde) dieren in de regio. Rijswijk levert verplichte financiële bijdrage.
- Dierproevencentrum Rijswijk sluiten.
- Actieve handhaving op misbruik van gezelschapsdieren (illegale dierenhandel, controle op hondenfokkers) en gevaarlijk bijtgedrag van honden op straat.g.