Gerard de Mol

Beeld: D66

We maken Oss met schone energie-opwekking klaar voor de toekomst!

  • 28 jaar
  • Dordrecht
  • Berghem
  • Hij/hem

Hoi, ik ben Gerard de Mol en sinds 2018 woon ik samen met mijn vrouw Tessa in het mooie Berghem. Al snel voelden we ons hier thuis! Even daarna ben ik lid geworden van D66 en betrokken geraakt bij de lokale fractie. Daar ben ik met veel plezier actief in alles wat met verduurzaming te maken heeft. Hier lees je over wat mij drijft en waarom ik raadslid wil worden.

Als werktuigbouwkundig adviseur bij het Rijksvastgoedbedrijf ontwerp en verduurzaam ik installaties. Als docent Duurzaamheid & Klimaatinstallaties bij Avans+ mag ik deze kennis graag delen.

Als inwoner van de gemeente Oss lever ik graag een bijdrage aan het verduurzamen van onze omgeving. Het voelt als een maatschappelijke plicht een betere wereld na te laten en als gemeenteraadslid ga ik daar graag actief mee aan de slag.

Als burger kom ik zelf ook in aanraking met de energietransitie doordat ik met mijn vrouw eind 2018 een huis hebben gekocht uit 1940. Het doel is om hier een energieneutrale woning van te maken. Doordat ik daarbij in aanraking kom met de praktijk van deze transitie kan ik de ervaring daaruit gebruiken om het beleid sturing te geven.

Lievelingsplek in je gemeente

Het Herperduin! De eerste keer dat ik samen met mijn vrouw op het Herperduin was kwamen we na een heerlijke wandeling toevallig een chic pannenkoekenrestaurant tegen: Pan & Zo. Dé perfecte combi voor een decemberavond!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

We staan aan de vooravond van een grote verbouwing van Nederland. Ook Oss gaat en staat in de steigers. De energietransitie is ambitieus, maar biedt ook kansen op werkgelegenheid en maakt ons onafhankelijk van bijvoorbeeld gas uit het buitenland. Naast het opwekken van energie liggen er ook kansen voor het opslaan van energie om het elektriciteitsnet niet te overbelasten.

We helpen het klimaat én onze leefomgeving ook met een goed afvalbeleid. In een circulaire economie is afval de nieuwe grondstof. Scheiden moet daarom makkelijker en als recyclebaar afval bij de milieustraat gescheiden wordt aangeleverd moet dit gratis in te leveren zijn.

In Oss kunnen we laten zien dat het kan!

Wat betekent D66 voor jou?

Ik ben opgegroeid in een vrij conservatieve sfeer. Al snel wilde ik mijzelf daarvan losbreken en ik zocht een nieuwe kapstok voor normen en waarden. Bij D66 vond ik deze in keuzevrijheid, de pro-choice-mindset, een groene en gezonde toekomst en de Europese inborst.

Wat is je favoriete boek?

Stephen Hawking’s: De antwoorden op de grote vragen. Het is een selectie van reflecties van Stephen op vragen die een mens kan hebben over ons bestaan en het heelal.

Op een goede tweede plaats komt Richard Dawkins met The God Delusion. Op een of andere manier heeft het boek van Richard mij leren begrijpen waarom ik ooit geloofde en mijzelf nu identificeer als agnost. Razend interessante materie! Wél ben ik nog altijd op zoek naar het antwoord op de vraag waar de oneindigheid van het heelal in bestaat, waarin bestaan wij of wat is de oorsprong van alles? Wie het weet mag het zeggen!

Laatst bezochte culturele event?

Arjan Lubach in de Lievekamp. Lubach brengt de actualiteit op een verfrissende manier onder de aandacht. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar het prikkelt om over soms saaie onderwerpen na te denken.