Raadpraat 52 – Bouwen als topprioriteit

In deze raadpraat blikken we met u terug op de raadsvergadering van 7 februari 2023.

Zes nieuwe woningen
in Ospel

Vorige periode is al gestart met het bouwplan aan de Onze Lieve Vrouwenstraat 6 en de Laonepaât in Ospel. De bestaande woning aan de Onze Lieve Vrouwenstraat is gesplitst en verkocht als kluswoningen. Tijdens de raadsvergadering hebben we ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan waardoor het mogelijk wordt op het achterterrein van deze woning 6 levensloopbestendige woningen te bouwen aan de Laonepaât. Het is in onze ogen een hele logische open plek in Ospel om te vullen met woningbouw. Hiermee kunnen we van de twee gedeelten Laonepaât een straat maken. Het is daarom wel jammer dat er dwars over de Laonepaât straks nog een muur blijft staan. Wij hopen dat deze muur snel toch nog voor de vlakte gaat zodat de straat ook echt afgerond kan worden.

Andere bouwplannen

Het is erg stil rond veel andere bouwplannen. De ontwikkelingen op Staat lijken stilgevallen na het missen van de deadline op 15 december. Verder horen we weinig over het honderdwoningenplan of over nieuwe bouwplannen voor de andere kernen. We hadden het college al eerder gevraagd om de gemeenteraad en de inwoners mee te nemen in de status van de diverse bouwplannen. Hoe staat het ervoor met de diverse projecten en wanneer komen de nieuwe huizen op de markt. Daarop kregen we geen antwoord. Daarom hebben we de vragen gesteld in de raadsvergadering. De wethouder kon ter plekke geen antwoorden geven op onze vragen. Hij heeft toegezegd deze schriftelijk te beantwoorden voor het einde van de maand. We houden het in de gaten en hopen dat er toch nog veel gebouwd gaat worden dit jaar.

Discussie over erfgoed

Al anderhalf jaar is er veel discussie over erfgoed. Er zijn al vele brieven geschreven naar de raad en berichten gestuurd naar de lokale en provinciale media. Wij onderschrijven het belang van erfgoed en zijn voor het behoud van onze monumenten, net als alle andere partijen in de gemeenteraad. Wat we alleen enorm jammer vinden is dat er al anderhalf jaar wordt gecommuniceerd via brieven en de media. In de raadsvergadering hebben we de erfgoedinstanties en het college daarom opnieuw opgeroepen om met elkaar om tafel te gaan zitten en een kop koffie (of thee) te drinken. Gewoon met elkaar het gesprek aan gaan zonder allerlei voorwaarden vooraf. Alleen dan kunnen we uit de huidige impasse komen. Nog meer brieven sturen lost het conflict niet op. In de loop van komend jaar wordt er een nieuw erfgoedbeleid opgesteld en worden er ook nieuwe leden van de erfgoedcommissie gezocht. Het zou enorm waardevol zijn als het conflict dan is uitgesproken en het nieuwe beleid met veel participatie van inwoners kan worden opgesteld.

We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert