Raadpraat 43 – Eerste reactie op het coalitieakkoord

Op 17 mei 2022 werd een extra raadsvergadering georganiseerd. Tijdens de vergadering bespraken we het coalitieakkoord van CDA, JAN en VVD. Ook zijn de nieuwe wethouders gekozen en geïnstalleerd. Zoals gebruikelijk nemen we u ook dit keer mee in onze inbreng.

Het coalitieakkoord “Goed voor elkaar” is een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Als we het akkoord lezen kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat we het in Nederweert goed voor elkaar hebben. Zoals de titel al zegt. Het akkoord borduurt namelijk in zijn geheel voort op het beleid van de afgelopen jaren. We vinden het fijn dat alle drie de coalitiepartijen deze hoofdlijnen nu onderschrijven.
 
Wel missen we nog ambitie en concrete afspraken in het akkoord. We roepen het college op om die ambitie te gaan tonen. Dus niet alleen “goed voor elkaar”, maar maak het “beter voor elkaar”.
 
We missen bijvoorbeeld de Investeringsagenda Midden-Limburg, waar onze Peter Koolen als wethouder hard aan heeft gewerkt afgelopen jaar. Die biedt veel kansen voor Nederweert, vooral op het gebied van woningbouw en het buitengebied. Grijp die kansen met twee handen aan.
 
Er wordt niets gezegd over alle investeringen in fietsvoorzieningen die we de afgelopen jaren hebben gedaan. We hopen dat dit betekent dat die investeringen dus overeind blijven en het college voortvarend aan de slag gaat met de uitvoering. Het liefst vergezeld met nog meer investeringen in fietsveiligheid.
 
We hadden ook meer concrete projecten verwacht terug te zien in het akkoord. Zo missen we de gymzaal in Ospel. Investeren in sport en bewegen is enorm belangrijk en we zouden dus ook graag dietoekomstbestendige en moderne gymvoorziening in Ospel zien.
 
We kunnen de hoofdlijnen in dit akkoord dus onderschrijven, maar dagen tegelijkertijd het nieuwe college uit om meer ambitie te tonen en een snelle uitvoering. Wij willen daar graag op een constructieve manier aan bijdragen. Tegelijkertijd zullen we ook kritisch zijn als dat moet. We wensen de wethouders Robert ten Kate, Carla Dieteren en Jorik Franssen veel succes en hopen op een prettige en constructieve samenwerking de komende periode.

Denk mee en doe mee!

We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom. Dus schuif eens aan of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert