Raadpraat 42 – Een nieuwe periode

De raadsvergadering van 19 april 2022 was de eerste raadsvergadering van deze periode. Hier werden vooral een aantal procedurele dingen besproken. Ook werd teruggekeken naar de verkiezingen van vorige maand en gesproken over het proces om te komen tot een nieuwe coalitie.

Terugblik op
de verkiezingen

In 2018 zijn we als nieuwe partij met twee zetels in de raad gekomen. We mochten meteen deel uitmaken van de coalitie, samen met JAN en Nederweert Anders. Wij kijken met tevredenheid terug op de afgelopen periode, op de prettige samenwerking en op de besluiten die we als raad hebben genomen in het belang van onze inwoners. We zijn blij met het vertrouwen dat we van u massaal hebben gekregen voor een nieuwe periode. Met 25% meer stemmen dan de vorige keer voelen we waardering voor onze inzet en dat er vertrouwen is om de komende vier jaar weer vol aan de slag te gaan voor onze mooie gemeente.

Een nieuwe coalitie

Sinds de verkiezingsavond was duidelijk dat de samenstelling van een nieuwe coalitie er anders uit zou gaan zien. JAN en Nederweert Anders hebben ieder een zetel verloren en daarmee was er geen meerderheid meer voor de oude coalitie. Met het vertrouwen van u zijn wij optimistisch en constructief gestart aan de coalitieonderhandelingen. Graag hadden wij na de eerste verkennende ronde over de inhoud met de andere partijen gesproken. Het rapport van de informateur gaf daarvoor ook mogelijkheden. We waren verrast en teleurgesteld dat zonder dat er een gesprek over de inhoud is geweest CDA, JAN en de VVD zeiden alleen met zijn drieën verder te willen praten over een nieuwe coalitie.

Onze rol als fractie

Het lijkt er dus op dat we de komende jaren niet mee mogen besturen, ondanks de flinke winst die we hebben gemaakt. Als fractie blijven we ons in ieder geval op een positieve en constructieve manier inzetten voor Nederweert. We blijven ook doorgaan met deze ‘Raadpraat’ zodat u op de hoogte blijft wat wij in de gemeenteraad doen.
 
We hopen dat een aantal belangrijke punten die we de afgelopen periode samen in gang hebben gezet ook in de nieuwe bestuursperiode overeind blijven. Daarbij denken we aan aandacht voor groen en duurzaamheid, werken aan schone lucht, woningen bouwen in alle kernen en aan investeringen in sport, gemeenschapshuizen en fietsvoorzieningen. Er is nog veel te doen in onze gemeente. Als de beoogde coalitiepartijen niet ambitieus genoeg zijn zullen wij ze vanuit de gemeenteraad op het goede spoor proberen te zetten.

Denk mee en doe mee!

We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert