Inbreng D66 bij de algemene beschouwingen 2021
De beschouwing zoals deze in de raad is uitgesproken door lijsstrekker Léon Dekkers.
Voorzitter,
Wat voor gemeente is Lingewaard en wat voor gemeente willen we willen zijn? Hoe behouden we het groene karakter van onze mooie omgeving en zorgen we voor voldoende, passende woningen voor onze inwoners? En als die woningen er staan, hoe zorgen we ervoor dat onze infrastructuur niet geheel vastloopt zoals nu steeds vaker het geval is?
Grote vragen die vragen om heldere keuzes. Keuzes maken betekent ook lef tonen. Daarbij kijken we niet alleen naar morgen of volgende week maar ook naar de langere termijn.
Voorzitter,
D66 wil onze gemeente gezonder, groener en duurzamer maken. Duurzaamheid is voor ons daarbij meer dan alleen het terugdringen van CO2-uitstoot of het behoud van groen. Duurzaam is een grondhouding in alles wat wij doen. De Gelderse gemeenten hebben besloten in 2050 energieneutraal zijn. Daarvoor hebben we iedereen nodig: inwoners, overheid en ondernemers. We vinden dat iedereen mee moet kunnen doen, ongeacht inkomen, op weg naar een schonere toekomst. D66 wil energie-armoede voorkomen: niet alleen door lokaal opgewekte energie voor iedereen bereikbaar te maken, maar ook door gerichte ondersteuning bij energiebesparing. Energietransitie is voor ons een sociale transitie.
Wij vinden dat iedereen die in Lingewaard wil wonen een geschikte en betaalbare woning in een prettige leefomgeving moet kunnen vinden. Op dit moment zijn er te weinig woningen die aan deze eis voldoen. Tegelijkertijd bestaat er druk vanuit de regio om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de woningnood. Bijzondere aandacht willen we geven aan de huisvesting van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. We vinden het belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen gebouwd worden voor starters op de woningmarkt. En voorzitter, de woningnood laat zich niet oplossen door het opwerpen van de dijken voor iedereen die hier geen oorsprong heeft.
Het is belangrijk dat Lingewaard een aantrekkelijke gemeente voor ondernemers is. Werkgelegenheid, een goed ondernemersklimaat en een gezonde recreatieve sector zijn daarom belangrijk. We willen innovatief en toekomstgericht zijn, met aandacht voor een circulaire economie, slimme duurzame technologie en de energietransitie.
Voorzitter,
We willen dat iedereen altijd een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Door te leren en studeren, vrijwilligerswerk te doen of met betaald werk. Een baan is een manier om geld te verdienen, maar geeft ook kans om te groeien, een waardevolle bijdrage te leveren en sociale contacten te leggen. Het re-integratiebeleid is in het verleden goed bedoeld, maar niet effectief gebleken.
In een steeds veranderende wereld is het van belang dat onderwijs en werk op elkaar aansluiten, nu en in de toekomst. Die aansluiting verdient extra aandacht en moet in de regio worden opgepakt.
We leven in Lingewaard niet op een eiland. Integendeel: gemeenten hebben dagelijks met elkaar te maken. We willen allemaal graag een betaalbaar huis, een gezonde en veilige leefomgeving, goede zorg, goed onderwijs en een leuke baan en liefst dat dit ook toekomst gegarandeerd blijft. Dat kunnen we niet alleen voor elkaar krijgen, we zullen moeten blijven inzetten op samenwerking. Samenwerken met onze buurgemeenten, de regio, onze provincie, ’Den Haag‘ en Europa. Voor D66 geldt dat regionale samenwerking een helder doel moet hebben en dat het duidelijk moet zijn voor iedereen wat de opbrengsten ervan zijn. Een sterke lokale democratie is daarvoor een eerste vereiste. Om dat te bereiken moet onze gemeenteraad een gezamenlijke visie en ambitie hebben. D66 is voorstander van een raadsprogramma waarin we samen met anderen vooruit willen gaan.
Of je nu jong bent of oud, al lang in Lingewaard woont of een nieuwkomer bent in onze gemeente. Inwoners moeten kunnen vertrouwen op hun overheid. Een betrouwbare overheid is een duidelijke overheid. Informatie moet bereikbaar zijn en begrijpelijk. Meedenken en praten moet niet iets zijn wat moet, maar wat vanzelfsprekend is. Zeker nu de wetgeving voor de fysieke leefomgeving met de komst van de Omgevingswet gaat veranderen.
Onze kernen zijn uniek door hun eigen cultuur. Onze monumenten en openbare kunstwerken verbinden ons met elkaar. Ook muziek en theater, lokale gewoonten en het verbeelden van onze gevoelens in kunst en literatuur brengen ons samen. Daarnaast zijn sportverenigingen de smeerolie van een gemeente: mensen ontmoeten elkaar en sport betekent naast verbinding en een sterk gemeenschapsgevoel een gezonde toekomst. Bij recreatie ontmoeten cultuur en sport elkaar: we bewegen op paden en lanen die de dorpen, stadjes en het rivierenlandschap ons te bieden hebben. Tegelijkertijd nemen we de culturele waarden van de streek in ons op.
Voorzitter,
Verkeer en mobiliteit is een thema dat hoog op de agenda staat. In Lingewaard worden de komende jaren veel nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen gebouwd. Zowel aan de rand van de kernen, maar ook regelmatig daarbinnen. D66 vindt dat bij de start van alle nieuwe plannen er goed nagedacht moet worden over hoe je de wijk binnenkomt en verlaat. D66 kiest voor meer ruimte voor fietsers, wandelaars en het openbaar vervoer en minder ruimte voor de auto. We zien dat het steeds meer knelt in onze infrastructuur. Het is onze gezamenlijke opdracht dit op te lossen, met de reeds aangekondigde amendementen vinden we hiervoor ook de financiële ruimte.
D66 streeft naar herstel van de natuur en daarmee ook van de biodiversiteit. Deze hebben veel te lijden gehad in de afgelopen halve eeuw. D66 stimuleert boeren om landbouw en natuur hand in hand te laten gaan. D66 Lingewaard vindt dat de Omgevingsvisie van de gemeente nadrukkelijk moet inzetten op integraliteit als het gaat om het verrijken van ons landschap, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
In Lingewaard moet iedereen kunnen leven in vrijheid. Leven in vrijheid kan alleen in een veilige omgeving. Lingewaard is al een heel veilige gemeente, maar het kan altijd beter. Om die verbetering te bereiken wil D66 voorkomen waar dat mogelijk is en handhaven waar dat noodzakelijk is. Hiervoor is en effectief en doelgericht handhavingsbeleid nodig. D66 wil een gemeente zijn van, door en voor iedereen. Een gemeente waar iedereen de vrijheid en veiligheid voelt zichzelf te zijn.
Binnen de overheid is steeds meer gedigitaliseerd. Voor ons is het belangrijk dat deze digitalisering bijdraagt aan het toegankelijke maken van de gemeentelijke diensten. Inwoners moeten er hierbij op kunnen vertrouwen dat hun gegevens bij de gemeente goed beschermd zijn.
We merken dat invulling geven aan participatie nog een grote uitdaging is voor de gemeente Lingewaard. De nieuwe Omgevingswet die meer participatie van inwoners eist, dwingt ons hier serieuzer dan ooit over na te denken. Ook de zoektocht naar welke rol inwoners hebben bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen in hun woonomgeving is nog gaande.
Wij als raad hebben daarin een grote rol door een actieve verbindende rol te spelen.
Pas als dat niet helpt, zetten we de formele instrumenten in die we als raadslid tot onze beschikking hebben. Dat past bij onze positieve, kritisch meedenkende rol.
D66 Lingewaard,
Léon Dekkers (fractievoorzitter)
Corrie Dolmans