Onze speerpunten
D66 wil:
- slimme oplossingen voor het (tijdelijk) opslaan van overtollige energie langs de A15 stimuleren en ondersteunen.
- forser inzetten op energiebesparing: “De schoonste energie is de energie die je niet verbruikt”. Dat doen we bijvoorbeeld door inwoners te informeren over de mogelijkheden van energiebesparing en (collectieve) subsidieregelingen voor goede woningisolatie.
- dat de energietransitie democratisch verloopt en lusten en lasten van energieopwekking voor de omgeving in balans zijn. Energietransitie heeft grote invloed op de directe leefomgeving van bewoners. Zeggenschap over en eigenaarschap van de transitie door bewoners en omwonenden en een eerlijke verdeling van lusten en lasten zijn cruciaal om lokaal stappen te kunnen zetten.
- dat alle inwoners mee kunnen doen met de energietransitie en dus niet alleen inwoners met voldoende financiële middelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
– participatie in energieprojecten,
– aanpak van energiebesparing van de woning door ervoor zorgen dat de financiering van rendabele duurzaamheidsmaatregelen (isolatie, zonnepanelen, groen dak) eenvoudig voor iedereen beschikbaar komt,
– particuliere huurders voor gemeentelijke regelingen, zoals subsidies of gratis advies in aanmerking laten komen. - uit oogpunt van goede ruimtelijke ordening maximale benutting van daken voor zonne-energie, ongeacht of dat voor eigen gebruik is of voor anderen in de buurt.
- inzetten op een combinatie van zon- en windenergie bij nieuwe locaties. Deze vorm van ‘cable pooling’ zorgt voor een optimaal bereik van het elektriciteitsnetwerk.
- binnen de afspraken van de zonneladder ruimte bieden aan zonne-energievelden. Daarnaast stimuleren we het realiseren van windmolens waar mogelijk.
- de aanleg van zonnepanelen stimuleren bij grote daken van bedrijven en instellingen, sociale huurwoningen, P&R- locaties, taluds langs wegen en overige ongebruikte ruimte. Bij bestaande distributiecentra moet een haalbaarheidsstudie worden gedaan voor een zonnedak.
- versneld inzetten op uitbreiding van het huidige elektriciteitsnetwerk.
- waar dat mogelijk is vergroenen door groene daken aan te leggen.
- mee blijven doen met het Schone Lucht Akkoord.
- streven naar een regionaal circulair milieustation voor Lingewaard en Overbetuwe
- maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar voor 2025 door scheiden te stimuleren, service te bevorderen en bewustwording te vergroten bij de inwoners van Lingewaard.
- het gebruik van wasbare luiers aanmoedigen.