Natura 2000
Onze Natura 2000 gebieden zijn de meest waardevolle natuurgebieden in onze provincie. Niet voor niets genieten ze Europese beschermingsstatus. D66 Limburg onderschrijft de uitbreidings- en instandhoudingsdoelen in deze Natura 2000 gebieden, die we met Europa hebben afgesproken. Hier horen ook de habitattypen en -soorten bij die in het Veegbesluit zijn opgenomen.
Die doelen staan nu echter onder druk. Dat komt niet alleen door een te hoge stikstofdepositie, maar ook vanwege verdroging en problemen met waterkwaliteit en de robuustheid van onze ecosystemen. Doordat we dreigen de Natura 2000 doelen niet te halen, zit momenteel de vergunningverleningen voor ruimtelijke ontwikkelingen – zoals bouwprojecten – op slot.
Onze leefomgeving wordt niet alleen bedreigd door stikstof maar ook door tal van andere schadelijke emissies. De provincie verleent vergunningen aan en houdt toezicht op bedrijven met de zwaarste milieubelasting. Ook is de provincie verantwoordelijk voor het toezicht op de gemeentelijke uitvoering van milieutaken. De milieuzorg (georganiseerd via de omgevingsdiensten) is in heel Nederland onder de maat. Ook de provincie Limburg is hierin fors tekort geschoten.
Wat kiest D66:
- D66 wil de opgelopen achterstand in de realisatie van het natuurnetwerk Limburg de komende vier jaar inhalen. Het Natuurnetwerk zorgt voor voldoende robuustheid van- en verbinding tussen natuurterreinen. Daarmee is dit het fundament voor herstel en een gunstige staat van onze natuur.
- D66 is ambitieus en wil dat we bij het aanpakken van de stikstofcrisis kiezen voor een integrale gebiedsbenadering, zoals we eerder met succes deden in Ooijen-Wanssum. Door verschillende opgaven samen te brengen met alle betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld het Waterschap Limburg en de terrein-beherende organisaties in Limburg. Daarin moet ruimte zijn voor perspectief voor onze boeren, maar vooral ook voor onze natuur.
- D66 wil de band tussen Limburgers en hun natuur versterken. Een derde van de Nederlanders komt nooit in een gebied en onze natuurbeleving scoort slecht. We kunnen steeds minder inheemse soorten herkennen en benoemen. D66 wil daar, mede vanuit de Nationale Parken, samen met natuur- en terrein-beherende organisaties, aan werken, zodat die kennis beschikbaar is voor alle generaties Limburgers. Een voorbeeld is het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man in Weert.
- D66 zet zich in voor robuuste en professionele omgevingsdiensten die de beschikking krijgen over voldoende budget, menskracht, expertise en autonomie om de verantwoordelijkheid voor een gezonde, duurzame en veilige leegomgeving ook echt waar te kunnen maken.