Hoofdstuk 13:
Leudal een unieke vakantie gemeente (recreatie & toerisme)

Leudal heeft de toeristen veel te bieden. We kunnen trots zijn op onze groene gemeente, waar de rustzoeker aan zijn trekken komt. Maar voor de toerist, die meer zoekt, hebben we voor hen met De Leistert en Buitenhof een topcamping en locatie met vakantiewoningen. In de afgelopen jaren hebben ook vele kleine ondernemers fors geïnvesteerd in onder andere: B&B’s, vakantiewoningen, camperplaatsen en restaurants. In de aangrenzende gemeente is er ook steeds meer aandacht voor de toerist. Zo zijn het witte stadje Thorn, het Outlet in Roermond en de Maasplassen in Roermond een welkome aanvulling voor het toeristisch palet van Leudal. Daardoor slaagt Leudal er in om een aantrekkelijke gemeente te zijn voor dagtoeristen, maar ook voor toeristen die langer hier verblijven.

Aantrekkelijke fiets- en wandelgemeente

Fietsers in het Leudal - Beeld: Leo Schouten

Leudal is door de groene omgeving en de rust in de gemeente een uniek gebied voor wandel -en fiets toeristen. We zetten daarom in op nog meer fietspaden en wandelpaden om deze toeristen, maar ook onze inwoners te bedienen. We gaan in het buitengebied ook kijken waar we wegen enkel kunnen openstellen voor fietsers, wandelaars en landbouwverkeer. Hierdoor neemt ook de verkeersveiligheid in ons buitengebied toe. We zetten ons samen met de gemeente Roermond en de provincie Limburg in voor de komst van een fietsbrug tussen Buggenum en Roermond.

Recreatiemogelijkheden in buitengebied

De komende tijd zullen veel agrariërs noodgedwongen stoppen. Daardoor komen gebouwen vrij. Maar vaak zoeken deze agrariërs op hun perceel naar een andere vorm van inkomsten. We vinden dat agrariërs actief geholpen moeten worden om op hun perceel verblijfsmogelijkheden voor toeristen in te richten. Dat kunnen mini campings, camperplaatsen maar ook duurzame vakantiewoningen zijn. Daarnaast zouden zij kleinschalige toeristische activiteiten kunnen ontplooien zoals bijvoorbeeld escape rooms.

Vennetje in Leudal - Beeld: Robert Sanders

Evenementen

In de gemeente Leudal is nog volop ruimte voor meer evenementen om toeristen te trekken. Het zou daarom goed zijn dat de gemeente Leudal samen met verenigingen in de dorpen en bedrijven uit Leudal meer evenementen organiseert voor toeristen. Met name door in te zetten op unieke streekgebonden activiteiten.

Leudal is leuk

We gaan een campagne beginnen om iedereen te laten weten hoe leuk Leudal is. Daarnaast willen wij een permanente vestiging van een VVV kantoor in het centrum van Heythuysen. Toeristen kunnen hier dagelijks terecht om te ontdekken hoe leuk Leudal is.

Samengevat

D66 wil Leudal nog aantrekkelijker maken voor toeristen door in te zetten op de volgende zaken:

  • Meer wandel -en fietspaden
  • We zetten ons in voor een fietsbrug tussen Buggenum en Roermond
  • Een aantal wegen in het buitengebied enkel openstellen voor fietsers, wandelaars en landbouwverkeer
  • We gaan agrariërs actief ondersteunen om toeristisch actief te worden
  • We bevorderen evenementen die door Leudalverenigingen en -bedrijven worden georganiseerd
  • Campagne om het toerisme in Leudal te bevorderen
  • Leudal krijgt een eigen VVV kantoor, het promotieplatform Leudal wordt nieuw leven ingeblazen met een jaarlijkse financiële bijdrage.