Werkbezoek Kwekerij Meuter

In het najaar van 2023 hebben enkele leden van de D66 fractie een werkbezoek gebracht aan kwekerij Meuter aan de Geusert in Heythuysen. Kwekerij Meuter is gespecialiseerd coniferen en heesters en levert aan vele landen, tot aan Kazachstan en Korea aan toe.

Opgericht in 1985

Oud-eigenaar Leon Meuter leidde ons rond over het bedrijf, vertelde over de ontwikkeling van bedrijf dat hij in 1985 heeft opgericht. Eerst elders in Heythuysen en nu aan de Geusert. Naast de oud-eigenaar weken vier mensen in het bedrijf.

Waterbassin

Een gedeelte van de teelt worden binnen opgekweekt, maar het grootste deel van de coniferen en heesters wordt buiten opgekweekt. Het bedrijf heeft een groot waterbassin, waarin regenwater wordt opgevangen. De planten worden opgekweekt met dit water en het bedrijf hoeft geen grondwater op te pompen. Door een uniek drainage systeem wordt overtollig sproeiwater weer opgevangen en hergebruikt.

Gemeente

Bij de uitbreidingen van zijn bedrijf heeft Meuter regelmatig contact met de gemeente Leudal. Het komt dan over alsof de gemeente regels en voorwaarden oplegt, die niet conform de huidige tijd zijn. Ook lijkt het dat het regels om de regels zijn en niet om het gewenste effect. Aansluiting met kennis over het bedrijfsleven ontbreekt en er wordt niet actief samengewerkt met het bedrijfsleven.