Werkbezoek kinderopvang Hoera

Op 22 januari bracht de D66-fractie een werkbezoek aan de nieuwe locatie van HOERA kinderopvang in Horn. De fractieleden spraken daar met Rudie Peeters, bestuurder van Unitus, de stichting die naast Hoera ook de welzijnsorganisaties Synthese (actief in Leudal), Vorkmeer (actief in Peel en Maas) en Punt.Welzijn (actief in Weert en Nederweert) omvat. Unitus is een grote organisatie met 400 medewerkers bij Hoera en 200 medewerkers bij de drie welzijnsorganisaties.

Kinderopvang bij of in de school

Rinke de Wit en Frans Mennen - voor het pand van de kinderopvang Hoera te Horn Beeld: Leo Schouten

In 2010 heeft de gemeente Leudal de peuterspeelzalen aanbesteed, waarna deze ondergebracht zijn bij HOERA. De peuterspeelzalen zijn geïntegreerd in de kinderopvang. Hoera hanteert de filosofie dat kinderopvang idealiter ondergebracht wordt bij of in de scholen. Vandaar dat Hoera ook meewerkt aan het Integraal Kind Centrum (de nieuwe school) in Ittervoort en mede-investeert in de bouw.

Filosofie Hoera

Unitus, en daarmee ook Hoera, heeft geen winstoogmerk en probeert de kostprijs voor ouders zo laag mogelijk te houden. Hoera is een van de goedkoopste aanbieders van kinderopvang in Nederland.
De kernwaarden van Hoera en Unitus zijn diversiteit, gezondheid, sociale betrokkenheid en professionaliteit. Om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen te bevorderen, verstrekt Hoera gezonde voeding aan de kinderen.

Kinderontwikkeling

In gesprek met Rudie Peeters - werkbezoek Hoera Beeld: Leo Schouten

Peeters betreurt het dat kinderopvang nu gezien wordt als iets voor werkende ouders. Juist voor kinderen van niet-werkende ouders is het van belang dat zij vroegtijdig bij de kinderopvang terechtkunnen. Dat is essentieel voor hun ontwikkeling. Peeters stelt bovendien dat het begrip kinderopvang zou moeten worden vervangen door kinderontwikkeling.

Samenwerking opvang en basisschool in Kessel-Eik

Ten slotte vertelde Peeters over het unieke project dat Hoera momenteel uitvoert in Kessel-Eik. De school in Kessel-Eik dreigde te worden opgeheven, en in samenwerking met Hoera is een project gestart waarbij alle kinderen verplicht 10 uur buitenschoolse opvang krijgen. Alle ouders hebben, na gesprekken, hiermee ingestemd. De kinderen volgen nu doorlopende schooldagen van half 9 tot 5 uur op maandag, dinsdag en donderdag. De woensdag- en vrijdagmiddag hebben ze vrij. Het lesgeven wordt afgewisseld met activiteiten in het kader van de kinderopvang. Er is nu minder gedoe buiten schooltijd, en de eerste resultaten (het experiment loopt inmiddels een half jaar) zijn positief. Sommige kinderen gaven zelfs aan dat ze het nu voor het eerst leuk vonden om naar school te gaan. Meer informatie over dit initiatief.
Hoera probeert in samenwerking met de Universiteit Maastricht te laten onderzoeken of dit model daadwerkelijk een positief effect heeft.

Conclusie

D66-Leudal is Peeters dankbaar voor het openhartige gesprek. Vooral het experiment in Kessel-Eik trok onze belangstelling. Is dit ook een optie voor een school in Leudal?