Werkbezoek aan Vestjens Stroverwerking te Haelen –
een innovatief bedrijf uit Leudal

Op 2 mei 2024 heeft een delegatie van de D66-fractie een werkbezoek gebracht aan het bedrijf Vestjens te Haelen. Gesproken werd met Jean Vestjens en Filipe Duijf. Vestjens is een familiebedrijf (nu al 4e generatie) dat actief is in de verwerking van stro tot veevoer. Sinds kort is het bedrijf ook de mogelijkheden aan het onderzoeken om stro en miscanthus (beter bekend als olifantengras) te gebruiken als isolatiemateriaal in de bouw.

Stro als duurzaam bouwmateriaal

Vestjens is sinds enige tijd bezig met het ontwikkelen van dit nieuwe product. Stro en miscanthus zijn natuurlijke materialen met goede eigenschappen. Doordat een grote hoeveelheid CO2 wordt vastgelegd in het materiaal, draagt het bij aan duurzaam bouwen. Bij verwijdering kan het stro weer hergebruikt worden, waardoor het ook circulair is. Inmiddels is een certificering afgegeven voor gebruik in de bouw.

Uitbreiding op Zevenellen

Vestjens heeft grote plannen om de productie op te schalen. Op Zevenellen heeft het bedrijf inmiddels een terrein aangekocht (en het heeft nog enkele opties) om een fabriek te bouwen waar de onderdelen van de te bouwen huizen worden gemaakt. Deze plannen passen goed in het oorspronkelijke biobased concept van het Zevenellen terrein.

Een innovatief en ondernemend bedrijf waar Leudal trots op kan zijn.