Werkbezoek aan PSW Leudal

Beter laat dan nooit. We willen u graag nog even op de hoogte brengen van ons werkbezoek aan PSW Leudal in het begin van de zomer.

PSW

activiteitencentrum PSW - te Heythuysen Beeld: Leo Schouten

PSW is de grootste aanbieder van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in Leudal. Ze heeft woonbegeleidingscentra in Heythuysen voor 24-uurszorg. In Baexem en Heythuysen kunnen cliënten van PSW terecht voor dagbesteding. Onder de noemer PSW Thuis biedt de organisatie ambulante ondersteuning bij mensen thuis in al onze dorpen. Dit gaat meestal via de WMO. PSW Junior biedt hulp aan gezinnen met een gehandicapt kind thuis, op school en bij de opvang in heel Leudal. Ook kunnen de kinderen logeren in het Logeerhuis in Horn. Tevens heeft PSW ontwikkelgroepen voor kinderen met een ernstige ontwikkelachterstand op de Heikei in Haelen. Hier start nu een pilot van vijf jaar om kinderen met een ernstig verstandelijke beperking onderwijs te geven. Het ministerie heeft hier onlangs haar goedkeuring aan gegeven. Dit betekent dat de gemeente Leudal voor het stukje onderwijs bij de Heikei nu verantwoordelijk is voor de huisvesting.

Genegenterhof

Op activiteitencentrum boerderij Genegenterhof in Baexem kregen we een mooie presentatie van en over PSW onder het genot van koffie en door cliënten gebakken vlaai. De mensen van PSW namen ruimschoots de tijd om onze vele vragen te beantwoorden. Daarna was het tijd voor een rondleiding met uitleg in het woonbegeleidingscentrum aan de Dorpstraat in Heythuysen. Een van de bewoners was zo aardig om haar kamer te laten zien. Ons werkbezoek eindigde met uitleg op locatie in Heythuysen van een van de ontwikkelgroepen voor kinderen met een verstandelijke beperking. Zeer interessant allemaal. Goed om te weten wat PSW allemaal doet voor inwoners van Leudal die deze specialistische hulp behoeven en welke rol de gemeente hierbij speelt en kan spelen.